Milletvekili ve Millet arasındaki uçurum

Okan Bal

Dün açıklanan yeni asgari ücret geldiğimiz böyle bir ekonomik tabloda samimi olarak söylemek gerekirse toplumu memnun etmedi. Açıkçası açıklanan rakam 20 bin TL de olsa durum pekte farklı olmayacaktı. Neden mi ?

*

Çünkü maaşa zam, ulaşıma zam, suya zam, ekmeğe zam kısır döngüsü içinde kalakaldık.

*

Enflasyon canavarı kanımızı adeta bir sülük gibi emiyor. Ama bildiğiniz şifalı sülükler gibi değil. Çünkü onlar tedavi amaçlı pis kanı emer, vücuttan atar. Bu ise adeta ruhumuzu emiyor. Toplumun huzurunu, mutluluğunu afete sömürür cinsten.

*

Diğer taraftan daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi zaten %50 civarı bir zam ortaya çıkacağı malumdu. Asgari ücrete yapılan %49'luk zam hemen hemen aynı oranlarda emekli ve memur maaşlarına da yansıyacak. Tabii milletvekili maaşlarına da...

*

Şimdi asıl dananın kuyruğu da burada kopuyor. Meclis kürsüsünde bir milletvekili çıkıp bu konu da bir beyanat vermiyor. Veren varsa bana hatırlatsın.

*

Yahu şöyle bir baktım 2023 milletvekili maaşı 90 bin TL. Emekli milletvekili maaşı ise 60 bin TL. Bir de 2 dikiş olanlar var.

Onlar hem emekli hem vekil, 2 maaş alıyorlar. Daha ortada bırakın 2024 zamlarını şu an 150 bin lira aylık maaş alan 180 civarı milletvekili var.

*

Bizim kimsenin maaşında gözümüz yok. Hakkıdır alır diyeceğim ama milletvekili olunca iş değişiyor. Bir kere bu makam öyle herhangi bir makam değil. Adı üzerinde "Millet" vekili. Ee kardeşim adama sorarlar: "Millet geçinemiyor, emeklisi, asgari ücretlisi, 20 milyon kara kara düşünüyor, diğer tarafta milletvekili 100-150 bin TL maaş alıyor. Pes vallahi..

*

Çok zor değil, herkesin kolayca hesaplayacağı bir matematik hesabı ile sizin yerinize ben hesapladım. Ocak 2024'te bir milletvekili 140 bin TL maaş alacak. Eğer bir de emekli ise 230 bin TL maaş alacak demek.

*

Yine ufak bir hesapla yeni açıklanan asgari ücreti 12 ay boyunca toplasan 204 bin ediyor. Yani milyonlarca insanın koca bir yıl boyunca çalışıp bir milletvekillinin 1 ayda aldığı maaşı ancak alabileceği bir manzara ile karşı karşıyayız.

Emekli milletvekili yeni dönemde eğer vekil ise emekli maaşı neden alıyor?

Milletvekilliği devam eden bir milletvekilinin emeklilik hakkı bu sürede dondurulabilir. Millete hizmet çift maaş almak mı?

*

Adaletli bir sistem yapmak çok mu zor ? Milletin yararına kararlar vermek çok mu zor ?

90 bin lira az mı? Yetmiyor mu?

Özünde adalet var mı, var. Nasıl?

*

Herkese eşit zam yapıyoruz deseler doğru derim ama bu işte bir noksan var kardeşim, herkes eşit maaş almıyor ki? Bir tarafta %49 zamla millete 5 bin TL veriyorsun, diğer tarafta %49 zamla milleti temsilen o makama 50 bin TL zam veriyorsun.

*

Bu kabul edilebilecek bir şey değil.

Ben milletvekili olsa idim şu anda kürsüden yapacağım ilk konuşma cümlesi şöyle olurdu:

"Sayın milletvekilleri hanginizin vicdanı 150-200 bin maaş almaya razı soruyorum? Şahsen benimki değil. 20 milyon vatandaşımız 15-17 bin TL maaş alırken ben milletvekili olarak 150-200 bin TL maaş almayı ne vicdanıma ne de bu milleti temsil eden bu kutsal makama yakıştıramam. Milletin yüzüne de bakamam. Gelin milletvekilleri olarak maaşlarımıza zam yapılmasını ortak karar alarak kabul etmeyelim. Milletvekili olarak yapmamız gereken budur."

Bakın hala söylüyorum. Bir milletvekili sıfatı ile değil ama anadolugazete.com.tr yazarı olarak söylüyorum: Sayın milletvekilleri gelin bu zamları almayın! Milletin gönlünü alın!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.