Değerli okurlar hayatımızda öyle kelimeler vardır ki bunları gün içerisinde anlamlarını dahi bilmeden kullanırız. Hayatımıza yön verir bazı kelimeler. İşte son dönemlerde özellikle karşımıza çıkan kelimelerden birisi de Millilik.
Nedir millilik? Nedir milli olmak?
Bu sorulardan yola çıkarak çocuklarımızı emanet ettiğimiz ülkemizin geleceğini kurgulayan eğitimin tüm yönleriyle emanet edildiği Milli Eğitimi bu dört bölümlük yazı dizimizde irdeleyeceğiz.
Millilik, sadece bir kelime değil, bir yaşam tarzının, bir kültürün ve bir kimliğin özüdür. Millilik, bir topluluğun ortak değerlerini, tarihini, dilini ve kültürünü benimsemek, korumak ve geliştirmektir.
Milli olmak, sadece bayrak selamlamak veya milli marşı söylemek değildir. Bunların anlamlarını bilmek ve anlamaktır. Milli olmak, en başta kişinin ülkesine ve milletine duyduğu sevgi, saygı ve sorumluluk hisleriyle hareket etmektir. Bu duygularla insan milletine, devletine katkı sağlamak, milli değerlerine sahip çıkmak ve ülkesinin geleceğine katkıda bulunmaktır milli olmak.
Hatırlar mısınız? Okullarımızın bahçesinden her sabah bir ses yükselirdi:
“Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun” sahi o sese ne oldu?
Hatırlar mısınız? Anıtkabir’de her hafta ikili sıra halinde önlükleriyle öğrenciler gelirdi Türkiye’nin dört bir yanından. O öğrencilere ne oldu?
Hatırlar mısınız? Milli bayramlarımızda stadyumlarda coşkulu büyük kutlamalar olurdu. Ülkenin genç nesilleri adeta geleceğe meydan okuyarak boylarından büyük gösteriler yapardı. O gençlere ne oldu?
İşte bu yazı dizisinde bu nesle neler olduğunu göreceğiz. Eğitimdeki Milliliğe ne olduğunu göreceğiz.
Haftaya görüşmek üzere…
“Türk'üm, doğruyum, çalışkanım…”