Kendisine gayrimenkul miras kalan kişiler, bu gayrimenkulü kiralama veya satma hakkına sahiptir. Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmışsa kiraya verme konusunda tüm varislerin görüş birliğinin olması gerekir. Miras kalan gayrimenkulde oturan bir kiracı varsa kira sözleşmesinin yenilenerek kira bedeli ve ödeme döneminin yeniden belirlenmesi gerekmektedir.
MİRAS KALAN GAYRİMENKULÜN KİRA BEDELİ NASIL BÖLÜNÜR?
Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki tür mülkiyet türü bulunmaktadır. Paylı mülkiyet tapusunda her hissedarın sahip olduğu pay oranı bellidir. Paylı mülkiyette kira bedeli, varislerin hisseleri oranında bölünür. Ancak elbirliği mülkiyetinde pay oranı belli değildir. Kira bedelinin bölünmesi konusunda bir problem yaşamamak için dava açılarak elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilebilmektedir.
4721 numaralı Medeni Kanunun 644. maddesine göre Sulh Mahkemesine başvurarak elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talep edilebilmektedir. Paylı mülkiyete çevrilen mirasın kira geliri hisseler oranında bölünür.
Miras kalan gayrimenkulün kira bedelinin bölünmesi konusunda sorun yaşamamak için atılabilecek adımlardan birisi de ortaklığın giderilmesi davasının açılmasıdır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI NEDİR?
İzale-i şuyu olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası, hisseli yani ortak mülkiyeti sona erdirmek için açılır. Gayrimenkul üzerindeki hisseler ayrılarak hak sahiplerine verilir. Eğer hisseler paylaştırılamıyorsa gayrimenkul satılarak hak sahiplerine payları oranında bedel ödenir.
VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ NEDİR?
Veraset yani miras yolu ile kendilerine gayrimenkul kalan kişiler Veraset ve İntikal Vergisi’ni ödemekle yükümlü olur. Mirasın kendilerine intikal tarihinden itibaren 4 ay içerisinde Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verilmesi gerekir. Eğer yurt dışında yaşayan kişilere miras kaldıysa 6 ay içerisinde bu beyannameyi vermekle yükümlüdürler. Vergi dairelerine verilecek bu beyanname ile vergi tutarı belirlenir. Ardından Veraset ve İntikal Vergisi her yıl iki taksit halinde olacak şekilde ödenir.
Aralarında anlaşamamaktan çok dava açılmıştır miras paylaşımlarında, hem değer kaybına uğrar mülkler hem de ihtiyacı olana çok geç gider. Mümkünse uzlaşmacı biri aranızda olsun, inanın o zaman her aşama daha kolay ve hak ettiği rakamında ilerler.
Yaşanabilecekler için aceleci olmayın, düşünün ve bir daha düşünün...