Narsist miyiz?

Süreyya Terzioğlu

Narsist, kendinden başkalarını düşünmeyen, kendisini dünyanın merkezinde gören, en yakışıklı, en güzel, en zeki olanın kendisi olduğunu düşünen kişilerdir… Ama bu durum sizi yanıltmamasın, aslında bu durumun altında kendilerini değersiz ve yetersiz hissetmelerine, öz güvenlerinin olmamasına bağlıymış.

Narsistler, başkaları için empati eksikliği en büyük özelliklerinden biridir.

Peki, narsist kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?

Empati yoksunluğunun yanı sıra kimlik karmaşası, birine bağlanma sorunları, kronik boşluk veya can sıkıntısı hissini yoğun yaşama ve hayattaki geçişlere karşı direnç göstermek gibi belirtiler gösterebilir.

Herkesten farklı ve özel, sınırsız başarı, güzellik, hatta mükemmellik, üstün güce sahip olma isteği, ideal aşk gibi gizli fanteziler oluşabilir. Narsistler, ortam ne olursa olsun sohbetin odağı ve konusu kendileri olsun isterler.

Narsist, her yaştan insanları etkileyebilir.

Genetik, biyolojik ya da psikososyal olarak narsist etkenlerin olabileceği saptanmış bir kişilik bozukluğudur. Narsist kişilik bozukluğu gelişiminde ebeveynlerin rolünün çok etkili olduğu öngörülmektedir. Özellikle çocuklarına aşırı korumacı, aşırı değer veren tutum ve davranışlar narsizin tohumlarını attıklarını biliyoruz.

Peki, ya kişilik bozukluğu tanısı nasıl konulur bir de ona değinelim.

Narsist gösterişli bir önemsenme duygusuna sahip, sınırsız başarı, güç, mükemmellik, güzellik veya ideal olma fantezisi, özel ve benzersiz olduğuna inanma, kendisine karşı aşırı bir hayranlık duyma, diğer kişilere karşı istismarcılık ve kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarından faydalanarak yükselme ya da menfaat bulma empati eksikliği özellikle başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını göz ardı etmek, genellikle başkalarını kıskanma veya başkalarının kendisini kıskandığına inanma, kibirli davranış ve tutumlar gösterme gibi belirtiler vardır.

Peki, ya siz kendinizi bir test edin narsist miyim? Öyle olduğunuzu ya da sizin öyle olduğunuzu düşünen yakınlarınız varsa geç değil, bir uzmandan yardım alın. Hayat, beden ve ruh sağlığı yerinde olunca daha güzel ve anlamlı.

Tekrar görüşmek üzere… Sağlıcakla kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.