BİLİNÇLİ AÇ KALMANIN (ORUCUN) SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI
Ramazan orucunda sağlık açısından bizim yaptığımız çok büyük bir yanlış var. Biz Müslümanlara orucun farz olduğu tarihten Cumhuriyetin kuruluşuna kadar tutulan oruçlarda sağlık açısından bir problem olduğunu sanmıyorum. Çünkü o günlerde sahura kalkılıyor, arkasından camiye gidilip namaz kılınıyor ve uyumadan günlük mesai başlıyordu.
Günümüzde ise sahura kalkılıyor, acıkmak korkusuyla tıka basa yenilip içiliyor. Arkasından da tıka basa dolu mideyle yatıp uyuyoruz. Yani yediklerimizin hazmedilmesi yerine çürüyüp sağlığımıza zarar verecek (toksinler) atık malzemeler haline gelmesi için gerekeni yapıyoruz. Mesai saati geldiğinde de uykusuz, yorgun argın kalkıp işe gidiyoruz…
Sonrasında da birçok bahaneyle oruçtan şikayet ede ede canavar gibi acıkmış olarak iftarı bekliyoruz. İftar saatinde de çeşit çeşit yiyeceklerle donatılmış sofralarda yeniden tıka basa midemizi dolduruyoruz ve ramazan sonunda da kilomuz artmış, sağlığımız bozulmuş olarak bayrama kavuşup tatlılar, çörekler ve böreklerle de bayram kutluyoruz.
Halbuki oruçtaki esas, sahurda mideyi tıka basa doldurmadan, yediklerimizin midemizde hazmı bitene kadar uyumadan, (başlangıç ve bitişi arasında hiçbir şey yiyip içmeden) iftarı beklemek ve iftarda da abartmadan karnımızı doyurmaktır. Bu nedenle akşam mümkün olduğu kadar erken yatarak, imsak vaktinde de mideyi tıka basa doldurmadan hazmı kolay sıvı gıdalarla sahuru yapmaktır…
Ancak çeşitli sağlık sebepleriyle oruç tutamayacak olanların; oruç günlerini acıktıkça "katı yiyecek tüketmeden," limon ya da ev yapımı bir çorba kaşığı sirke ile yeteri kadar bal karıştırılmış bir su bardağı ılık bal şerbeti, taze sıkılmış meyve ya da sebze suyu veya bitki çayları içerek geçirmeleri mümkündür. Günlük içilecek sıvı miktarının toplam olarak iki - iki buçuk litre civarında olması ortak görüştür.
Sahurda hiçbir şey yemeden tutulan oruçlar, eğer ramazan boyunca devam ederse “gençlik hormonu salınımının artması ve otofaji işleminin gerçekleşmesi ile toksinlerin atılması, yağların erimesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi sonucu kilo kontrolü, şeker, tansiyon, kolesterol, trigliserit yüksekliği, damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığın önlenmesi açısından çok daha fazla yararlı olacağı unutulmamalıdır
Ramazan ayının tüm insanlık için hayırlara vesile olması dileğiyle…