OHAL’siz Türkiye’de neler olacak?

Orhan Aksakal

15 Temmuz darbe girişimi ardından 21 Temmuz 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal 18 Temmuz 2018 yılında sona erdi. Belki gelecek yıllarda soru olarak karşımıza çıkacak bu tarih ülkemiz için Türkiye için hepimize bir şeyler kattı.

15 Temmuz hain darbe girişimi ardından başlayan ve yaklaşık iki yıl süren OHAL’de hainler tek tek yakalandı ve yakalanmaya devam ediyor. Devlet kurumlarının içine sızan ve eli kanlı terör örgütü FETÖ’nün paralel devlet yapılanması olarak iç işlerimize sızan vatan hainlerinin yakalanması konusunda OHAL’in gerekliliği halk içinde sık sık konuşulan konular arasındaydı.

Peki yaklaşık iki yıl süren OHAL kapsamında neler oldu? Ve önümüzde ki süreçte vatandaşımızı neler bekliyor? Bu soruların cevabını sizler için araştırdım.

OHAL kapsamında ülkemiz için büyük tehdit unsuru taşıyan FETÖ, PKK ve DEAŞ’la önemli etkin mücadeleler sürdürüldü ve sürdürülmeye devam edecek. Devlet kurum ve kuruşlarımız içine sızan FETÖ üyeleri bir bir deşifre edilip yargı önüne çıkarıldı. 9 bin 236 personel hakkında ihraç işlemi yapılırken FETÖ ile bağlantılı özel şirketlere operasyonlar düzenlenerek kayyum atandı. Şahsi fikrim olarak söylemek isterim ki OHAL kapmasında emniyet güçlerimiz FETÖ ile bağlantısı olan Türkiye’de ki topluluğun yüzde 80-90 civarındakilerini deşifre edip yargı önüne çıkarmıştır.

Geri kalan yüzde 10-20 civarı ise çalışmaların son sürat devam edildiğini tahmin ediyorum. OHAL sadece FETÖ için başlatılmadı yazımın başında da dediğim gibi FETÖ ile beraber PKK ve DEAŞ’ta ülkemiz için önemli bir tehdit unsuruydu. Emniyet güçlerimiz Doğu’da Güneydoğu’da ise PKK ve DEAŞ ile mücadele de büyük adımlar atarak son yılların en büyük operasyonları yapıldı.

PKK’nın ve DEAŞ’ın sözde bölge sorumluları inlerinden çıkarak temizlendi. Doğu ve Güneydoğu’nun büyük bir kesimi ve hain teröristlerden arındırıldı arındırılmaya da devam ediyor. Hal böyle olunca geçen iki yıllık süreçte ülkemiz önemli süreçlerden geçti. İç ve dış tehditler altında bağımsızlık mücadelemizi her zaman sürdürürken ülke olarak her zaman mazlumların yanında yer aldık.

Devletimiz milletimiz için büyük badireler atlattığımız bu iki yıllık süreçte OHAL’in kalkmasıyla biz vatandaşları neler bekliyor? Bundan sonrası ise bizim için karmaşa değil düzlük neden diye soracak olursanız OHAL kalktı ama terör örgütleriyle olan amansız mücadelemiz her zaman devam edecek. Olağanüstü hal süresince yalnızca FETÖ değil, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı da daha etkin mücadele sürdürüldü.

Bunun yanında, FETÖ ile mücadele devam ederken, bu örgütün başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere devletin önemli organlarında nasıl yapılandıkları ayrıntıları ile ortaya çıkmaya başladı ve FETÖ'nün kripto yapısının çözülmesinin zaman alacağı anlaşıldı. Bu nedenle başta FETÖ olmak terör örgütleriyle etkin mücadelede OHAL'in gerekliliği vurgulandı. Söz konusu mücadele kapsamında, TBMM'de yapılan görüşmeler neticesinde OHAL; 19 Ekim 2016, 19 Ocak 2017, 19 Nisan 2017, 19 Temmuz 2017, 19 Ekim 2017, 19 Ocak 2018 ve son olarak 19 Nisan 2018'de, her biri saat 01.00'de başlamak üzere 7 kez uzatıldı. Anayasaya göre, OHAL için ilan edilen sürenin bitimine kadar, yeniden uzatılmasına dair tezkerenin Meclise sunulmaması halinde OHAL kendiliğinden kalkmış sayılıyor. Buna göre, ülke genelinde 19 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 01.00'den itibaren ilan edilen olağanüstü hal, gece saat 01.00 itibariyle sona erdi.