Eğitim ve öğretim sürecine önderlik ve rehberlik eden, öğretimin gerçekleşmesi için çalışan kişiye öğretmen denir.
Öğretmen, taze ruhları işleyen ustadır. Nesiller yaratır; ülkeler değil, gönüller fetheder.
Öğretmenlik bir meslektir ve belli bir okulu bitirmiş ve eğitim öğretim işini yapabilecek yeterlilikte eğitim ve formasyonun alınmış olması gerekmektedir. İlköğretim 1. kademede (1-5. sınıf arası) tüm derslere sınıf öğretmeni girerken, ilköğretim ikinci kademede (6-8. sınıf arası) ve orta öğretimde branş öğretmenleri derslere girmektedir. Ancak özel okullarda ilköğretim 1. kademede de bazı derslere branş öğretmenleri girebilmektedir
. Sınıf öğretmenleri Üniversitelerin eğitim fakültelerinde yetiştirilir. Branş öğretmenleri ise yine üniversitelerin eğitim fakültelerinde bölümlerde ve teknik eğitim fakültelerinde yetiştirilir. Ülkemizde ilk öğretmen yetiştirilen kurum 16 Mart 1848’de açıldı. Eskiden öğretmenlere muallim denirdi.
Atatürk, Ulus okulları dediğimiz Millet Mekteplerinde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Bakanlar Kurulu 11.11.1928 tarihinde yaptığı toplantıda Atatürk’e Ulus Okullar Başöğretmenliği unvanını verdi. 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Atatürk, öğretmenlerin Kurtuluş Savaşı’nda nasıl canla başla çalıştıklarını yakından izlemiştir. Yurdumuzun düşman tarafından paylaşıldığı sırada öğretmenler “Öğüt Kurulları” oluşturarak halka ulusal bağımsızlık, Ulusal Kurtuluş Savaşı düşüncelerini yayıyordu. Öğüt Kurulları dışında öğretmenler 14 eğitim kuruluşu ile birlikte “Milli Kongre Cephesi”ni kurdular. “Milli Kongre Cephesi”, düşmanların İzmir’i işgal ettikleri günlerde Sultanahmet Mitingini hazırladı. Bu mitingin konuşmacılarından çoğu öğretmenlerdi.
“Baharı getirdiler. Anadolu’nun bağrında çiçekler açtırdılar.Buram buram kokularını, yurdumuza ülkemize saçtılar.
Öğretmenim..!” Yıkılmayan bir abide,Çanlı Bir tarihtiniz… Malazgirt’te, Çaldıran’da İstanbul’un fethinde kahramanlıklar saçtınız. Evlatların çocukların istikbali oldunuz Gelin kızların ellerinde kınasını yaktırdınız,Yavuzlar, Fatihler doğuran bir Türk anası idiniz… “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım” diyen yavrularımızla,Atatürk ün izindeydik öğretmenim…
Toplum bireylerinin yetişip yücelmesi, o toplumun ve o ülkenin yükselmesini, ilerlemesini sağlar. İşte böyle önemli bir görev öğretmenlerin omuzunda.
Öğretmenler, öğrencilerine yalnız bilgi vermekle kalmaz, onlara sıcak bir dost, sevgi pınarı ve her konuda örnek ve destek olur, anne ve babası oldunuz…
Öğretmenlik mesleği özveri ister. Ulusal varlığın devamını sağlayan insan duygularını yoğuran, onlara şekil veren öğretmendir. Tarihi yazar, insanı eğitir. Ahlaklı yetiştiren Bu nedenle kutsaldır öğretmenlik. İnsan sevgisi ister, vatan, memleket sevgisi ister. Böylesi öğretmenin vasıflarındandır. Çünkü en değerli varlıklar olan çocuklarımızı onlara emanet ederiz.
Böylesi Anne ve Babalar evlatlarınızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz...
Üzmeyiniz ezdirmeyiniz… Sevelim sevdirelim…
Doğruya, güzelliğe, odur yolu gösteren odur hep geleceğe güvenle gülümseyen. Bir ana, bir babadır çocuklara sunulan. Odur eli öpülen, odur fedakâr insan.
Onurlu Saygılı Öğretmenlerimizin Gününü kutlu olsun.
Sağlıkla sıhhatle huzurla mutluluklar dilerim…