Bu hafta sonu köşe yazarı olarak bir davete icabet ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından organize edilen Medya, Kültür Sanat ve Turizm buluşmalarının üçüncüsünün üçüncü ayağı Muğla Dalyan da gerçekleştirildi, bizlerde iştirak ettik.
İlk gün Cuma olması hasebiyle cumamızı Dalyan merkezde bulunan 18. Yüzyılda yapılmış küçük klasik avlusu bulunan kubbesi taştan olan camide eda ettik…
Akabinde gezimize öncelikle tarihsel olarak Dalyanı tanımak istedik ve başladık…
Dalyan Mahallesi Muğla’nın Ortaca ve Köyceğiz ilçeleri arasında tatlı ve tuzlu suyun, kumsal ve sazlığın, denizkaplumbağaları ve antik kalıntıların buluştuğu bereketli bir coğrafya…
Bu gezimizde bereketli bir Dalyan gördük. Köyceğiz Gölünden yola çıkıp kıvrılarak Akdeniz’e ilerleyen Dalyan kanalı yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki kanal, adını Ortaca’ya bağlı Dalyan Mahallesinden alıyor.
Dalyan merkezi kanalın kıyısında, denizle gölün yaklaşık tam ortasında, kendisini çevreleyen tarihi ve doğal güzellikleri seyrediyor…
Kaya mezarları, Mavi bayrak almış İztuzu Plajı aynı zamanda Caretta Carettaların evi hükmünde olan plaj, su ve kumsal Köyceğiz’deki şifalı Sultaniye kaplıcaları ve şifalı çamuru var olduğunu bizatihi gördük, yaşadık.
Muğla Ortaca Dalyan Mahallesi genel olarak Destinasyon yani varılacak gezilecek yer olarak öne çıkması önem arz ediyor. Fakat diğer il ve ilçeler gibi tanıtım yönünde sıkıntıları var olduğuna şahit olduk. Reklam ve pazarlama önemlidir…
Aslına bakarsanız Dalyan kefali, mavi yengeç ve Caretta Caretta’ların bulunduğu bir turizm merkezi. Deniz sahil kum ve doğa güzelliğiyle Muğla'nın gözbebeği, yüzde 68 ormanla kaplı, mavi bayraklı sahili ve denizlerin var olduğunu gördük. Çok güzel kıyı ve koyları var…
Buram buram tarih kokuyor... Görmeye değer küçük bir mahalle Dalyan... Küçük butik otellerin olduğu kendi evinizde olduğunuzu sıcaklığını yaşarsınız ve de öyle karşılanırsınız.
Birde teknelerin bolca seyahat yaptırdığı denize açılan kanalları da unutmamak lazımdır.
İztuzu sahiline gitmek için teknemize keyifle bindik bizleri o güzel kanalı, kaya mezarların önünden dağların gölgesinde gezdirdiler.
Akşamında ise güzel bir tekneyle mehtap turu yaptık.
Birde çok güzel bir hikâyemiz vardı. İmamın kayığı, onu da bu gezide öğrenmiş olduk…
İmamın kayığı hikâyesini hepimiz biliriz bakın hikâye nereden çıkmış!
Dalyan’a gittiğimizde su kanalının karşı sırtında mezarların olduğunu görürsünüz, bu tarafında ise yerleşim yeri çünkü mezar şehrin karşı sırtında olması hasebiyle aradan da su kanalı geçtiği için bil mecburiye cenazeyi de kayıkla geçirdikleri için imamın kayığına bindi sözü buradan gelmekteymiş.
İztuzu sahili ve kumunun eşsiz oluşu uzunluğuyla tatilcilerin gözdesi...
Denizi ve kumu inanılmaz güzeldi hoş bizim gittiğimiz gün havada güneş yoktu yağmur ve çokça dalga vardı yine de denize girdik test ettik ve harikaydı…
Dedik ya doğa toprağın verimliliği üst seviyelerde, 17 milyon zeytin ağacı varmış ve birçok yere buradan giden lezzetli zeytin ve zeytinyağı olarak Memecik zeytin ve zeytinyağları meşhurmuş üstüne üstelik birde ödüllüymüş…
Uzun ömürlü yaşamının kaynağının hava ve zeytinyağına bağlamakta yörenin insanı… Mekân olarak gerçekten de uykusu anlatılmaz yaşanır güne zinde kalkıyorsunuz…
Çam balı dediğimizde Muğla ve Çevresindeki ilçeleriyle birlikte üretimin bu bölgede yoğun olduğunu dostlarımızdan bilirdik...
Lâkin yerinde buna şahit olmak daha önemeliydi Türkiye'nin kahir ekseriyetinin Çam balı bu bölgeden gittiğini de söylemeden olmazdı…
Dalyan Kefali, levreği beni benden alan lezzetleri birde çipurası ve havyar…
Ayrıca kültür balıkçılığında Türkiye'de birinci bir şehir çipura, lüfer, levrek, Küçük balıkta barbun gibi...
Ödüllü havyar yediniz mi bilmem fakat biz tattık 2021 de İtalya'da Dalyan havyarı birinci olmuş. Kalite de Dünya’ya meydan okuyacak kadar güzel.
Sazan Balığının yumurtalarından yapılan sazan taraması tabir ettikleri ilaç niyetine alıp bedene sıhhat ve sağlık verdiğini görürsünüz. Çünkü Omega kaynağı yüksekçe olan bir lezzet.
Yılık İtalya'dan gelen uzman hocaların gölden numune alıp ağır metal kolibasili olup olmadığına bakıp hatta ısrarla çıkartabilir miyiz diye en ince ayrıntısına kadar bakıyorlarmış…
Fakat hiç bir vakit bulamamışlar... Bize anlatılana göre gelgitlerin çok olduğu için hiç bir zaman ne ağır metal nede kolibasili bulunamamıştır...
İnci kefal ve çipura lezzetini anlatamam çünkü lezzet noktasında yazacak kelime bulamıyorum... Gidin o lezzetleri tadın derim.
Ayrıca “DALKO” Dalyan su ürünleri kooperatifi başkanı Arif Yalılı Beyefendinin kendi bahçesinden nar sularıyla birlikte orada doğal çiftliklerde yetişen balıkla birlikte ikram etti, hiç katkısız su dahi katılmamış ikramı damağımızda lezzetli bir rayiha bıraktı yine gelin der gibi... Sayın Arif Yalılı Başkana ve ekibine şükranlarımızı sunuyoruz.
Balıklar ve nar suyu gezimizde bize enerji verenlerdendi. Hatta lezzet noktasında bizi bizden aldı diyebiliriz.
Mâ’mâfih Köyceğiz ilçesinde bulunan Köyceğiz gölüne nazır Sultaniye kaplıcasını da anlatmadan bitiremezdim yazıyı…
Görmeye değerdi kükürt oranı yüksek yeşil bir su ve şifa kaynağı Ölemez dağından kaynaklardan sızıp geldiği ve o suya giren ölemez diye de bir efsane var… Tabi şifa noktasında ölemez diye adlandırılmış diye düşünüyorum.
Ayrıca Bölgede çok fazla börülce yetişmesi hasebiyle her türlü salatası ve yemeği yapılmakta lezzeti tartışılmaz olarak belirteyim…
Birde yörenin düğünlerinde vazgeçilmezi keşkekleri varmış onu tatma fırsatımız olmadı artık yaparlar bir düğüne davet ederlerse onu da tatmış oluruz.
Keşkek, oğlaktan yapılırmış. Hem de dövüle dövüle et ve buğday incelir kıvama gelir ve afiyetle yenirmiş. Birde Yahnisi, iç pilavı ve zerdesi çok güzel olduğunu söylediler düğünlerinin vazgeçilmez yemeklerindenmiş.
Velhasıl biz Muğla’nın Ortaca İlçesi’nin Dalyan Mahallesi’ne Türkiye’nin muhtelif şehirlerinden gelen gazeteci, yazar dostlarımızla kültür ve sanat adına güzel ve etkileyici bir Muğla Dalyan gezisi yaptık.
Bizlere konaklamada ev sahipliği yapan Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir ve ekibine, Dalyan’a gidişimizde bize ulaşım desteği veren Ankara Kalecik Belediye Başkanımız Av. Dr. Duhan Kalkan ve ekibine, bizi orada hiç yalnız bırakmayan kıymetli kardeşim Dijital medyacılar derneği başkanı Serap Özdemir ve ekibine ve etkinliği organize eden kıymetli can dostum kültür sanat muhabirler derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ve ekibine de husûsen teşekkür ediyoruz.
Bundan sonraki kültür sanat ve turizm gezimizde buluşmak dileğiyle… Sağlıcakla kalın.