Başkanın konuğu köşemize Bodrumlu bir iş insanı ve sivil toplumcuyu konuk ettik. TÜSİAV Onursal Üyesi, Bodrum İş İnsanları Derneği kurucularından Mustafa Öztabak bize Bodrum da yaşamayı, iş yapmayı ve Bodruma uyum sağlamayı anlatacak. İlgi ile okuyacağınıza eminim.
VELİ SARITOPRAK: KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?
Mustafa Öztabak: 1967 Afyonkarahisar doğumlu Bodrumluyum. Öğrenimimi Afyonkarahisar'da tamamladım. Sanayici bir ailenin çocuğu olmam nedeniyle ticarete yoğunlaştım. 1994 yılında eşim Saliha ile evlendim. 1997 yılında ise oğlumuz Efe dünyaya geldi. Şu anda yüksek makine mühendisi olarak hayatını devam ettiriyor.
1999 yılında aile şirketimizden ayrılarak radikal bir kararla Bodrum'da yeni bir yapılaşma ile ticaret rotamızı Bodrum'a çevirdik.
Bu yeni rotamızda kendi markamız MOZSE'yi kurduk. Doğal taş imalat, satış, uygulama ve inşaat taahhüt alanında çalışmaya devam ediyoruz. Bodrum'da kurduğumuz markamız altında; iş potansiyelimizin %25'i inşaat taahhüt hizmetleri (proje, tasarım, uygulama), %20'si alüminyum ve PVC doğrama, cam korkuluk işleri, %55’i ise doğal taş satış ve uygulama işleri şeklinde gerçekleştirmekteyiz.
Veli Sarıtoprak: Afyonkarahisar doğumlu bir Bodrum'lu olarak Bodrum'u nasıl görüyorsunuz? Bodrum da yaşamayı önerir misiniz?
Mustafa Öztabak: Bodrum, doğal ve kültürel zenginlikleri ile ülkemizin yanında tüm dünyanın gözde tatil beldelerinden ve ticaret merkezlerinden biri konumundadır. Çok hızlı gelişmekte olan büyük bir bölgedir. Özellikle pandemi sonrası yaşanılacak ve hatta ticaret yapılacak bölgeler arasındadır.
Tabi ki Bodrum'un gözde olması, sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Her geçen yıl yerleşik nüfus artmaktadır. Dolayısı ile de yerel yönetimlerin özellikle yaz döneminde çaresiz kaldığı zamanlar da olmaktadır.
Muğla ili ilçeleri arasında, Bodrum en fazla nüfusa sahiptir. Ticari açıdan da Muğla ilinin toplam mükellef sayısının %24'ü Bodrum'dadır. Yine İl genelinde vergi gelirleri tahakkuk toplamının %31'i, tahsilat toplamının ise %27'si Bodrum'da gerçekleşmektedir. En çok vergi gelirine sahip ilçe olan Bodrum ülke geneline vergi gelirleri sıralamasında 42'nci sıradadır.
Bunun yanında kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yanı sıra doğal güzellikleri de Bodrum'u cazibe merkezi haline getirmektedir. Tabi ki bu değerleri ile Bodrum'u yaşanılacak ve ticaret yapılacak bir bölge olarak gönül rahatlığı ile herkese önerebiliriz. Tabi ki belediye başkanımızın da dediği gibi nüfus ve vergi dairesi kayıtlarınızı Bodrum'a almak kaydıyla.
Veli Sarıtoprak: Sivil toplum kuruluşları ile gönül bağınız olduğunu biliyoruz. Nedir bu bağlılığınız?
Mustafa Öztabak: Hayatın sadece çalışmak ve maddi kazançlar olmadığı bilincinden hareketle, topluma faydalı olabilmek ve bu dünyada bulunmamızın kirasını ödeyebilmek adına sivil toplum kuruluşlarında görev alıyorum.
Tabi ki bu konuda da Veli Sarıtoprak başkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Kendisi ile yolumuz 1991 yılında Afyonkarahisar'da Afyonkarahisar Sanayici ve İş İnsanları Derneğini (AFSİAD) kurduğumuz sırada kesişti. O dönemde kurucu üye ve başkan yardımcısı olarak görev aldığım AFSİAD bugün itibariyle Afyon’da sanayici ve iş insanlarının temsil edildiği güçlü bir kuruluş durumundadır. Yine Afyonkarahisar'da bulunduğum yıllarda KOSGEB Afyon Derneği’nin kuruluşunda da kurucu olarak yönetim kurulunda görev aldım.
2005 yılında da Bodrum'a geldikten sonra, dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan Rotary ailesine katılarak Bodrum Karia Rotary Kulübü Derneği’ne üye oldum. Başkanlık ve dernek içi görevlerde yer aldım. Bodrum Karia Rotary Kulübü'nün bağlı olduğu bölgede de, bölge içi görevlerde bulundum ve görevlerim devam ediyor.
2021 yılında Bodrum'un ticari mozaiğini oluşturan, iş ve meslek sahibi iş insanları bir araya getirerek Bodrum İş İnsanları Derneği'ni kurduk. Bu dernekte de kuruluştan bu yana genel sekreterlik görevini yürütmekteyim.
Gurur duyduğum başka bir özel görevim ise TÜSİAV onursal üyesi olmamdır. Bu vesile ile de Sayın Veli başkanıma tekrar çok teşekkür ediyorum.