Öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitimin içinde dışında kim varsa yakından dikkatle takip ettiği okulların açılıp açılmayacağı konusunda son nokta koyuldu.2019 -2020 öğretim yılı resmen sona erdi. Öğrenciler için 2020-2021 eğitim öğretim yılı Eylül’de başlayacak.
Salgın tedbirleri kapsamında 23 Mart Pazartesi günü TRT EBA TV ekranlarından başlayan uzaktan eğitim süreci 2019-2020 eğitim öğretim yılının son günü olan 19 Haziran Cuma gününde son bulacak. Öğrenciler ikinci dönem içinde yüz yüze eğitim almamış ve derslerinden sınav olmamışlardı. Bu durum akıllara şu soruyu getirmişti. Öğrencilerin 2019-2020 eğitim öğretim yılı ikinci dönem sınav notları neye göre belirlenecek? Bu soruda bakanlığın yapmış olduğu açıklama ile açıklığa kavuştu. MEB, 2019-2020 eğitim öğretim döneminde, sınıf geçmeyle ilgili öğrencilerin birinci dönemde aldıkları notların geçerli sayılacağını açıkladı. YKS’ye hazırlanan 12. sınıf öğrencilerinin de diğer öğrenciler gibi birinci dönemde aldıkları notlar geçerli olacak ve bu notlar üzerinden öğrencilerin yılsonu başarı puanı buna göre hesaplanacak.
Yılsonu başarı puanı olarak en az 50 olan öğrenci başarılı sayılacak ve bir üst sınıfa doğrudan geçebilecek. Bu grubun içinde tüm derslerinden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersleri olmasına rağmen yılsonu ortalaması en az 50 olan öğrenciler yer alıyor. Yılsonu başarı puanı en az 50 olmayan öğrenciler ise toplam ders sayısına, baraj niteliğindeki derslerine bakılmaksızın başarısız olduğu tüm derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecekler. 12. sınıf öğrencileri ise başarı gösteremedikleri derslerden sorumlu olacaklar, sorumluluk sınavında başarılı olmaları durumunda mezuniyet puanları hesaplanacak ve okullarından mezun edilecek. 12. sınıf öğrencilerin diploma puanları hesaplanırken 9, 10, 11. sınıflara ait yılsonu başarı puanları ile 12. Sınıf birinci dönem başarı puanlarının aritmetik ortalaması dikkate alınacak.
12. sınıf öğrencilerinden sorumlu dersi, başarısız dersi olsun olmasın, bütün 12. sınıf öğrencileri bu yılki YKS’ye (TYT, AYT, YDT) girebilecekler. Sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olabilecek ve okullarından diplomalarını alacaklar.
YKS’de başarılı olan ve üniversiteye kayıt yaptıracak öğrenciler diplomalarını 31 Aralık'a kadar teslim etmeleri şartıyla kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırabilecekler.
Öğrenci devamsızlık gün sayısında da öğrencilerin birinci dönem içinde yapmış oldukları devamsız gün sayısı dikkate alınacak.