Köpek sahiplenmeden önce bilinmesi ve yapılması gerekenler
Tarihler boyunca köpekler insanların en iyi dostları olmuş hatta bu dostluklar filmlere, kitaplara konu olmuştur. Bu dostluk koşulsuz sevginin ve sadakatin en yalın halidir. Eğer sizler de bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz eyvahlar olsun! Kıpır kıpır, afacan bir sevginin başlangıcındasınız demektir. Ortalama 15 yıllık ömründe hayatınızı sizinle seve seve paylaşacak yeni bir dostunuz olacak.
Özellikle son yıllarda hayvan sahiplenme konusu hızla yükselişe geçmiş durumda. Artık birçok evde köpek var. Çoğunlukla “apartman köpekleri dediğimiz” küçük ırk köpekler tercih edilmektedir.
Ancak bir köpeği sahiplendiğinizde onun maddi ve manevi sorumluluklarının üstesinden geleceğinizden emin olmalısınız.
Her yıl tekrar eden aşıları, periyodik zamanlarda veteriner kontrolleri, mamaları, vitaminleri bütçenizde ciddi bir maddi gider oluşturacaktır. Bunlar olmazsa olmazların başında gelir. Özellikle yılda en az 6 kez yaptırılması gereken parazit aşılarını ihmal etmemeli böylelikle onun sağlığının yanı sıra hem kendinizin hem de toplum sağlığını kontrol altına almalısınız.
Dostunuz artık evinizin bir bireyi olduğundan evin tüm alanları da onundur. Bazı yaramazlıklara hazırlıklı olmalısınız. Örneğin; ayakkabıları ve kabloları kemirebilir, atlayabileceği yükseklikte bulunan çeşitli yiyecekleri yiyebilir, bazı eşyaları kırabilir. Her iki tarafın zarar görmemesi açısından evinize yeniden bir düzenleme getirip hem onun hem sizin için rahat bir ortam sağlamalısınız. Eğer bahçeniz de bakacaksanız yazın sıcaktan kışın soğuktan korunacak minik bir evi olmalıdır. Rahat hareket edebileceği çim alanları, üzerinden atlayamayacağı ve arasından kaçamayacağı çitleri olmalıdır.
Onunla oyun oynamalı, egzersiz yapmalı ve ırkına göre zamanlamalı yürüyüşlere çıkmalısınız. Yürüyüş esnasında mutlaka tasma kullanmalısınız. Böylelikle olası trafik kazalarının ve köpek kavgalarının önüne geçmiş olursunuz. Yürüyüş sırasında arada durmalı, hızlanmalı, yavaşlamalı ve onun size her uyumunda onu ödül mamasıyla ödüllendirmelisiniz. Bu sayede köpeğinizin sizinle uyumunu en üst seviyeye taşımış olursunuz.
Dostunuzu günde iki defa düzenli saatlerde kilosuna göre beslemelisiniz.
Besleme yaptıktan 10-15 dakika sonra onu yürüyüşe çıkarmalı ve tuvaletini yapana kadar gezintiye devam etmelisiniz. (Dışkıları bir poşetle almalı ve çöpe atmalısınız, bunun için özel aparatlar var, bunları da kullanabilirsiniz). Bunun yanında evinizin bir köşesinde mutlaka bir çiş pedi, bahçenizde tuvaletini yapabileceği bir alan olmalıdır ki mecburi durumlarda oraya gidebilmelidir. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak en zorlu eğitimdir. Buna sabır göstermeli ve istikrarlı olmalısınız. Uzun zamana yayılan bu eğitim sizi yorabilir ama vazgeçmediğinizde o öğrenmiş siz de başarmış olacaksınız. Dostunuzun kürklerinin bakımı için hemen hemen her gün taramalısınız. Böylelikle güzel görünümün yanı sıra kıl diplerinin nefes almasını, kürkün daha hızlı uzamasını sağlar ve dökülmelerin önüne geçmiş olursunuz.
En önemli detay; seçtiğiniz köpeği merdiven altı üreticilerden değil, barınak yada derneklerin içinde kayıtlı ve kontrol altındaki yerlerden almasınız. Alırken kimlik ve kayıt bilgilerini size mutlaka vermelidirler.
Son olarak; köpekler çocuğunuza alınacak bir oyuncak değildir, yazın tatilde size eşlik edecek ve sonrasında sokağa bırakılacak bir eşya da değildir. O candır ve kendinizden emin değilseniz bir canın sokağa düşmesine sebep olmamalısınız. Kafese kapatacağınız bir canın mutsuzluguna da neden olmalısınız .
İyi bir dost seçeceğinize ve iyi bir dost olacağınıza sonsuz inancımla..
Bol patili günlerde sevgiyle kalın, hoşçakalın.