Pazarcı esnafı ve müşteri

Halis Haktanır

Ekmek parsanın kazanıldığı mekânlardan biri de semt pazarları. Haftanın belirli günlerinde Kırıkkale’nin mahallelerinde kurulup, halkın ihtiyacını giderilmeye çalışan yer. Bu yerlerde, evine ekmek götürmek isteyen pazarcı esnafı diğer tarafta evinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışan müşteri kısmı. İki tarafta bir yarış, bir emek tüketmekteler. Bu ikili gayet iyi, birileri ile anlaşmak ve dayanışmak mecburiyetinde olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Biri satacak, biri alacak. Biri evine ekmek götürmek için kazanacak, biri elindeki parayı daha tasarruflu harcamaya gayret edecek. Bu ikili olmayınca bu sektör olmayacak.

Yalnız benim gözlemlediğim bir hal var. Kırıkkale’de bu dikkatimi çekmekte. Türkiye’nin bazı illerini gezdim de pazara uğradığımda Kırıkkale’de ki pazarcı esnafı ile tüketici arasındaki diyaloglarla karşılaşmıyorum. Kırıkkale zor, Kırıkkale birbirine saygısız, Kırıkkale düzensiz, Kırıkkale kontrolsüz. Pazarda avazlarının çıktığı kadar bağırmalar, fiyatların arkalı önlü oluşunun görünümleri hiç hoş değil. Hele bir de ürünün görünümlerinin iyi ile kötü diyelim karışım hiç güven vermemekte.

Pazar yerinde beğenip aldığım bir ürün evime geldiğimde baktığımda hayal kırıklığına uğramak zorunda kalıyorum. Çünkü beğendiğim ürün yarıdan fazlası defolu yani bozuk. Çok üzülüyorum Kırıkkale Pazar esnafı tüketiciye seçme hakkı vermiyor. Tüketici ise bunun daha vahim noktalara ulaşacağını bildiği için seçebilir miyim diye bile soramıyor. Bunu isteyen tüketiciye terazinin kefesine kafasına geçireceğini söyleyen esnafları bile duyduk ve gördük. Zaten tüketicinin elinde kısıtlı imkan, nasıl nerede ne alacağını pazarı gezerek alışverişini yapmakta.

Şu düşünceye varıyoruz pazarcı esnafı ile söz diyaloğu iyi netice doğurmayacağına gidebiliyor. Onun için biz tüketicilerin pazarcı esnafıyla iyi geçinmek ve huzur içinde alışveriş yapmak için ilgili makamların arada olması gerekmektedir. Şuna şahidim ki; ailesinin yanında rencide edilen aile reisleri var. Bazıları karşılık veriyor acı cevabı alıyor, bazı bu didişmeyi yutuyor ama içi içini yiyor. Otobüssüz Kırıkkale’nin, kontrolsüz Pazar yerlerinin değişimini kimler üstlenecek onu arıyoruz. Sahi belediyemizin bu görevleri üstlenme zorunluluğu var mı? Herhalde var biliyorum. Hayır hayır bunu ben söylemedim söyleyen gitti. Pazara döner mi bilmem. Ama marketlere döner.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.