Polis kimdir?

Bahattin Demiray

Mensubu olduğum TÜRK POLİS Teşkilatı 175.yılı 10 Nisan 1845 de kurulmuştur.

Cumhuriyetin kurulmasından sonra güvenlik ve huzurun sağlanması, halkın canının ve malının korunması görevi, İç İşleri Bakanlığına bağlı olarak şehirlerin güvenliği Polis teşkilatı tarafından sağlanmaktadır.

Polis haftası 04-10 Nisan tarihleri arasında kutlanır. Hafta ile ilgili okullarımızda polislik mesleğinin sevilmesi yaptığı işler hakkında öğrencilerimize tanıtılması yetkililerden seminerler video gösterileri anlatımlar yapılmaktadır. Teşkilatta çeşitle görsel ve yazılı medyada haftanın önemi, mesleğin topluma yaptığı çalışmaları anlatan programlar teşkilatta da hafta içinde bir yıl süresince topluma yaptığı başarılı çalışma yapan polislerimizin de çeşitli madalya belge ile ödüllendirmesi yapılmaktadır.

POLEM kulübü olarak da tüm emniyet teşkilatımızın sıkıntılarını, sorunlarını dile getirmek, emekli olan ve şehit polis yakınlarını ziyaret onlarının sıkıntısına gerekli maddi manevi desteği vermek, bağımlılığa düşmüş insanları topluma kazandırmak adına çeşitli seminerler ile etkinliklerle Polem Kulübünün önemini faaliyetlerini de hafta içinde topluma anlatmaktır.

Ülkemizin iç güvenliğini, mutluluğunu, huzurunu ve düzenini sağlamakla görevli olan polisler bu kutsal mesleği yaparken, huzurunu kaçıran kişileri gözaltına alma ve tutuklama ve adli makamlara teslim etme, suçluları topluma kazandırma yönünde toplum huzurunun sağlanması ile bizlerin güvenliğinden sorumlu insanlardır. Evlerimizde güven içinde uyurken 24 saat görev yapan polislerimiz artan eylemler terör olaylarına karşı medya önünde yaptıkları görüntüleriyle mesleğindeki cansiparane halleri bizlerin gözlerini de yaşartmaktadır.

İnsanların huzuru mutluluğu için; onların sıkıntılarına, bağımlılıklarına, öfkelerine, kavgalarına kötü alışkanlıklarına çözüm getirmeye çalışan, Yurt içinde sosyal barışı sağlamak için terör olaylarına karşı canını seve seve vermenin adıdır polislik.

Aydınlanmamış olaylar, faili yakalanmamış suçlular, masum olan insanların hıçkırıkları, hüzünleri, cinnet içinde olanların polisle iletişimi de oldukça önemlidir. Mağduriyet ve haksızlığa uğrayanların sorunlarına eğilmesi, polisin evindeki eşinden, çocuklarından daha önemlidir. Sıkıntılı dertli, zülüm ve haksızlığa uğrayanların güvendiği tek kaynaktır.

Vicdana dokunan nice insan; ruhu hüzünlendirir. Polis bu hüzünlendirenlerin baş vurduğu merci, ağlayan darda kalanların sorunlarına dik duruşla moral ve yaşama sevinci kaynağı adaletin oluşmasına katkı sağlayanıdır. Çoğu sorunlar karakolda tatlıya bağlanır. Barışa katkının mutluluğu da parayla da ölçülmez.

Millet olarak gece ve gündüz huzur içerisinde isek, bunu Emniyet Teşkilatının sevgi dolu, güler yüzlü özveriyle hizmet veren polislerimizin mesleki aşkına borçluyuz. Sabrını en güzel örneği ondadır. Her toplumun yarasını oluşturan olayda onu görmek mümkündür.

Bu şerefli mesleği kendileri seçmiş ve de benimsemiş emniyet teşkilatı, haksız eleştirilere ön yargılara maruz kalan, zor şartlar altında görev yapan, ailelerinden uzak, bizim gibi insan olan polislerimiz karşısında sevgi saygı göstermek, onları üzmemek, hizmetlerine yardımcı olmak, hepimize düşen bir insanlık borcudur.

Polis; asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder. Yardım isteyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun ve nizamnamelerinin kendisine verdiği vazifeleri yapar. Halkın can, ırz veya mal emniyetini korumak için, devletin şahsiyetine karsı islenen cürümlerin faillerini yakalamak veya delillerini tespit etmek için, devlet kuvvetleri aleyhine, yalnız veya toplu olarak taarruz veya mukavemette bulunanları yakalamak, veya bunların taarruz veya mukavemetlerini def etmek için, Zabıtaca muhafaza altına alınan şahıslara, bina veya tesislere, meskun veya gayrimeskun yerlere vakı olacak münferit veya toplu tecavüzleri def etmek için, ağır cezalı bir suçun sanığı olarak yakalandıktan sonra zabıta kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan şahısların yakalanması için, işlenmekte olan bir suçun islenmesine veya devamına mani olmak için, kanunsuz toplantı veya kanunsuz yürüyüşleri dağıtmak veya suçlularını yakalamak için, yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi afetlerde olay yerinde görevlilerce alınması gereken tedbirler için, umuma açık yerlerde yapılan her türlü toplantı veya yürüyüşlerde veya törenlerde bozulan düzeni sağlamak için, herhangi bir sebeple tıkanmış olan yolların trafiğe açılması için, polis hiç bir suretle vazifesinden başka bir işte kullanılamaz.

"Kutsal vatan topraklarımızın dört bir tarafında büyük bir özveri ile çalışan, milletimizin huzuru ve güvenliği için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk Polis Teşkilatımızın 175’inci kuruluş yıl dönümünü ve içinde bulunduğumuz, Polis haftasında tüm teşkilatımızdaki görevlilerimizin toplumun huzur ve güvenini sağlamasında daha nice güzel görev ve aşk içinde olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.