Sanayinin Yeşil Rotası: ASO 2. OSB

Orhan Kemal Erkılıç

Üreten ve gelişen Türkiye; ‘doğanın çığlığı’na kayıtsız kalmıyor.

İklim değişikliğinin bir krize dönüşmesiyle birlikte hayatımızı etkisi altına alan aşırı sıcaklık, doğal afetler, yoğun yağışlar, kuraklık ve değişen mevsimler ile geldiğimiz nokta bizi her alanda acil önlemlere zorluyor.

SEYİT ARDIÇ 2 YIL ÖNCE ANLATTI

2021 yılında İskoçya Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP26) etkinlikleri kapsamındaki İklim Değişikliğine Sektörel Yaklaşımlar” paneline bugünün Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı o günün ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı olarak katılan Seyit Ardıç, konunu önemine özetle şöyle dikkat çekmişti:

“Günümüzde büyük bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Yarın tüm fosil yakıtlara son versek bile, iklim değişikliğinin birçok sonucu şimdiden bizimle ve gelecekte de bizimle olmaya devam edecek. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Bölgemizdeki sanayicilerin ihtiyaçlarını tespit etmek ve onlara destek sunmak için Sanayinin Yeşil Rotası Projesi’ni başlattık. Uzun vadeli hedeflere odaklanan, topluma faydayı gözeten, ekosistem hizmetlerini sorumlu tüketen ve bilim temelli hedefler ile azaltım çalışmalarını yapılandıran bir sanayi için tüm paydaşlarımızla eş güdümle ve iş birliği içerisinde çalışmak için ASO 2. OSB olarak hazırız.”

METE ÇAĞLAYAN VE ASO 2. OSB

ASO Başkanı Seyit Ardıç, o günden bu yana her ortamda Ankara’nın sanayileşmenin de başkenti olacağına ve çağın gereklerine uygun koşullara kavuşacağına dikkat çekmişti.

Bu konuda ciddi yol alındığını duyuyordum ama ASO 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı, ASO ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan’ın davetiyle yerinde görme fırsatı buldum. Bayrağı ASO Başkanı Seyit Ardıç’tan devralan Çağlayan ile sohbet ederken, Çevre Yönetim ve Arıtma Müdürü Dilek Demir’in sunumuyla bilgilendik.

Toplam Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanı olarak Türkiye’nin en büyük kenti olan Ankara, ülkemizin ihracatında da önemli bir rol üstleniyor.

İKİ YILDA İSTİHDAM HEDEFİ: 35 BİN

Yapracık bölgesine doğru genişleyen ASO 2. OSB’de bugün 13 bin kişi çalışıyor. Genişlemenin tamamlanmasıyla devasa bir büyüklüğe sahip olacak Organize Sanayi Bölgesi, 2 yıl sonunda 30-35 bin kişiyi istihdam eden bir genişliğe ulaşacak. Devletin Yeşil OSB’ için pilot bölge olarak belirlediği ASO 2. OSB, sürdürülebilir kalkınma amacını çevreci bir yapıya ulaştırma konusunda da ülkemize liderlik ediyor.

Atık suların arıtılarak değerlendirilmesi, TSE Belgesi’ne sahip olması, ‘yeşil yakalı’ çevreci personel sayısının artması ASO 2. OSB’yi öncü ve tek olma özelliğine de sahip kılıyor.

‘EN ÇEVRECİ SANAYİ ÜSSÜ’ OLACAK

Genişleme alanında yapılacak göletler ile daha fazla yağmur suyu biriktirilecek ve daha fazla tasarruf ile örnek bir OSB olacak. Bölge katılımcılarına ücretsiz olarak sunulan çevreci analizler ile elde edilen ilerleme gözlemleniyor ve değerlendiriliyor.

6 kategoride incelenen firmalar dünyaya en az zarar verecek şekilde üretimlerini sağlayacak ve belirlenen hedeflere ulaşılacak. Ayrıca sürekli artan ağaçlandırma çalışması da ASO 2. OSB’yi ülkemizin ‘en çevreci sanayi üssü’ yapma noktasında katkı sağlayacak.

Özellikle COP26 sürecinden itibaren yakından takip ettiğim ASO 2. OSB; yalnızca ülkemize değil dünyaya da örnek olacak çalışmalar yapıyor.

ASO 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı, ASO ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan ile genişleme bölgesine yaptığımız gezide de fark ettim ki; Ankara üretimin ve sanayinin başkenti olmuş bile…

Emeği geçenlere teşekkürler…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.