Sekiz zümre

Bahattin Demiray

Yatsı veya teheccüd namazından sonra kılınan Hacet namazında; Muhtaçlığımızı, sıkıntı, üzüntü, fakr ve yakin halimizi bir huşu, dikkat, iştiyakla isteklerimizle en içten duygularla Allah c.c.’ın rahmet kapısını çalarız. O her şeyin sahibi, yaratıcısıdır, bütün düğümler O’nun iradesiyle çözülür, bütün dertlerin dermanı O’ndadır, bütün işlerin dizgini O’nun kudretindedir, O merhametlilerin en merhametlisidir.

Maddî manevî, küçük büyük, dünyevî uhrevî bütün dertleriniz veya arzularınız için kılacağımız bir namazdır. Elbette bir kul olarak sebeplere sarılarak, üzerimize düşeni tevekkül ederek gereken takvalı sabır (şikayet etmeden sızlanmadan) ile olmuyorsa vardır bir hikmeti diyerek ayetler ışığında beklemektir. Saff/11 Allah'a ve peygamberine iman eder, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda cihad ederseniz. Eğer bilirseniz; bu sizin için çok daha hayırlıdır. Bakara/216 Savaş size farz kılındı, gerçi o size hoş gelmez. Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysaki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilmezsiniz. Bakara 280- Eğer borçlu darlık içindeyse, ona ödeme kolaylığına kadar bir süre tanıyın. Ve bu gibi borçlulara alacağınızı bağışlayıp sadaka etmeniz eğer bilirseniz sizin için, daha hayırlıdır. Hud-86 Eğer mümin iseniz, Allah'ın helâlinden size ihsan ettiği kâr sizin için daha hayırlıdır. Bununla beraber ben sizin üzerinize gözcü değilim." Bakara-148 Ümmetlerden her birinin bir yönü vardır, o ona yönelir, haydin, hep hayırlara koşun, yarışın. Her nerede olsanız Allah sizi toplar, bir araya getirir. Şüphesiz ki Allah her şeye kâdirdir..155 - Çaresiz biz sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabredenleri!  Ali imran::17 - O sabredenleri, o doğruluktan şaşmayanları, o el pençe divan duranları, o nafaka verenleri ve seher vakitlerinde o istiğfar edip yalvaranları (görür). :142 - Yoksa siz, Allah içinizden cihad edenleri belli etmeden, sabredenleri ortaya çıkarmadan cennete girivereceğinizi mi sandınız? yunus.:109 - Sana vahyolunana uy! Ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret. Çünkü O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır. Hac:35 - Ki Allah anıldığı vakit onların kalpleri titrer. Onlar başlarına gelene sabreden, namaz kılan kimselerdir. Kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcarlar. -Müzzemmil:10 - Başkalarının diyeceklerine sabret, güzellikle onlardan ayrıl. Müddesir:7 - Rabbin için sabret. İnsan-Dehr:12 - Sabırlarına karşılık onlara bir cennet ve ipekten elbiseler verir.

Yüce kitabımızda; “De ki: Duanız olmazsa Rabbim katında ne ehemmiyetiniz var?” (Furkan:77) buyuruyor. Yine “Dua edin, cevap vereyim” (Mümin:60) diyor. duanın namazla desteklenmesini ve birlikte yapılmasını: “Ey iman edenler! Allah’tan sabırla ve namazla yardım isteyin. Şüphesiz ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara:153)

Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Allahtan veya insanlardan bir isteği bulunan kimse, güzelce abdest alıp iki rek'at namaz kılsın! Sonra Allahü teâlâya hamd etsin, Resûlüne salevât getirsin sonra şu duâyı okusun! Duasında; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) olmak üzere Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Eyyûb, Hz. Yunus, Hz. İbrahim, Hz. Zekeriya, Hz. Yakup, Hz. Yusuf (aleyhimüsselam) gibi çektikleri sıkıntıları düşünmeli, peygamberlerin dualarını okurken, onların hâllerini hatırlayarak, duaların manalarını düşünerek, Rabbimizin şefkat ve merhametine sığınarak, duanın şartlarını yerine getirme, tavalı her hald olma, haramlardan, şüphelilerden, gözle, dille, kulakla,  işlenilen günahlardan ve nefsin arzularından uzaklaşma, durumu düzeltme, ibadette riyadan  kaçınma, Allah’a, ve kitabına sımsıkı bağlanma, Dünya sevgisi kalpten çıkma ve tövbeye sadık kalma kaydıyla, dua kabul olabilir. Yine Kur’an’da “Âmenerresulü”de geçtiği gibi, “Rabbenâ” veya “Rabbî” ile başlayan ayetler dua ayetleri olduğu için bunların manasını düşünerek okuyabiliriz.

(Lâ ilâhe illâllah-ül-halîm-ül-kerîm. Sübhânallahi Rabb-il-arş-il-azîm. Elhamdü lillâhi Rabbil âlemin. Es'elüke mûcibâti rahmetike ve azâimi mağfiretike vel ganîmete min külli birrin vesselâmete min külli ismin lâ teda' lî zenben illâ gafertehü velâ hemmen illâ ferrectehü velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ yâ erhâmerrâhimîn) doğru olarak okumak lâzımdır

Hâcet namazı iki, dört veya oniki rek'at olarak kılınır.

Bir başka hâcet namazı da şöyle: Yatsı namazını kılıp vitri kılmadan önce, dört rek'at namaz kılınır. Hacet namazı bitince Allah'a hamd ve sena, Resulullah'a salat ve selamdan sonra bir hacet duası okunması sünnettir. Namazdan sonra dileğini ister.

Çeşitli hacet dualarıdan birisi şudur:

"Allahümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve amele ehli'l-yakîni ve munâsehete ehli't-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebi ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-vera'i ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfek. Allahümme innî es'elüke mehâfeten tahcizünî an masiyetike hatta a'mele bi ta'atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke'n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki'n-nûr."

Bu duada Allah c.c. sekiz zümrenin hallerini istemeliyiz; "Allah'ım, Senden:

1- Hidayet sahiplerinin başarısını,  2- Yakin ehlinin amellerini,  3- Tövbe sahiplerinin ihlası ve öğütleşmesini,  4- Sabır sahiplerinin azmini,  5- Huşu sahiplerinin (azimli insanların) ciddiyetini,  6- Rağbet sahiplerinin talebini,7- Takva -vera sahiplerinin ibadetlerini, 8- İlim sahiplerinin irfanını (anlayışını),

İsterim ki, Senden gereği gibi korkayım. Allah'ım, Senden öyle bir korku isterim ki, o beni Sana isyandan menetsin; ta ki, Sana itaat ile öyle amel edeyim ki, onunla Senin rızana ereyim; Senden korkarak tövbeyle sana döneyim; sırf Senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim; her işte Sana güvenip Sana dayanayım; Sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı Allah'ı tesbih ederim." Bu sekiz zümrenin hali gibi davranışları da geri kalan yaşamında sergilemesi ahretini kazanmada başarısını artırabilir.

Hacet duasını okuduktan sonra Allah'tan ihtiyacımızın giderilmesi yolunda dilekte bulunmalıyız. Duaları okurken, çektiğimiz acının tesiriyle tamamen Allah’a yönelmeli, çok samimi bir şekilde yalvarmalı, hâlimizi düşünerek gözyaşı dökmeliyiz.  Selam ve duayla…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.