Sesimi duyan var mı?

Emine Baştuğ

06 Şubat 2023 kara kışın ortasında Kahramanmaraş/Elbistan merkezli 7,6 ve 7,7 şiddetindeki iki depremden etkilenen on bir ilin ardından unutmamak, unutturmamak ve bu konuyu tekrar tekrar hatırlatıp gündemde sıcak tutmak adına bu yazımı sizlerle paylaşmak istedim. Şayet unutursak kanımız çekilsin, ruhumuz kurusun diyerek buyurun yazımı okumaya…

Siyasi partiler programlarında ve söylemlerinde yerine getiremeyecekleri birçok vaatlerde bulunur biliyorsunuz… Maksat oy devşirmek, bunun nedeni niçini, sonucu aranmaz. Bizim ülkedeki siyaset geleneği savaşta kazanmak için her yol mubahtır anlayışıyla yürüdüğünden bize de normal geliyor. Karşılarında adamakıllı sorgulamayan halk da olunca vur abalıya gitsin durumu yani.

Bu son deprem felaketinin ardından kafamda şimşek gibi bir şeyler çaktı. Her defasında sorun gibi görülmeyip, unutularak halının altına süpürülse de ülkenin bir numaralı sorunudur bence deprem. İnsanların birincil önceliği olan yaşam hakkını elinden alıyorlar, daha ötesi var mı arkadaş? Hem de göz göre göre ölüyorsun, hatta öldürülüyorsun… Buna fıtrat diyemezsin, buna kader diyemezsin.

Ha sağ kurtulanlar mı dediniz? Onlar her şeylerini kaybetmenin yanı sıra sevdiklerinin de ellerinden kayıp gitmesinin acısıyla canlı cenaze gibi ruhsuz bir şekilde aramızda dolaşıyorlar. Eminim onlarda kurtulduklarına sevinemiyorlardır. Çünkü hayatta sıfırı tüketmek tabiri tam da onlara göre idi.

Deprem öldürmüyor aslında bina öldürüyor. Binayı kim yapıyor senin benim gibi âdemoğlu yapıyor öyle değil mi? Neden Japonya’da deprem olduğunda insanlar sokaktaysa şayet evlerine girmek için koşturuyorlar biliyor musunuz? Evleri daha güvenli de ondan. Bizler de evimizden çıkmaya çalışıyoruz tabi çıkabilirsek. Demek ki neymiş efendim; Deprem değil bina öldürüyormuş.

Şimdi soruyorum; canım ülkemin bir deprem ülkesi olduğu bilindiği halde siyasi partiler neden bunu birinci sıradan gündemlerine veya programlarına almazlar acaba? Ülkedeki insanların can ve mal güvenliğinin hiç mi önemi yok? Siyasilere buradan duyurumdur: Eğer böyle düşünüyorsanız sizin de bizim yanımızda hiçbir kıymet-i harbiyeniz yoktur bunu böyle bilesiniz! Sen iktidar olsan ne yazar, ülkende yaşayan insanlar olmadıktan sonra. Kimin neyin iktidarısın. Sen daha kendine iktidar olamamışsın ki!

Son depremde hemen hemen Almanya büyüklüğünde bir yer etkilendi. Düşünün o kadar insanımız umutlarıyla umutsuzluklarıyla telef oldu gitti. Düşmanların eline silah almasına gerek kalmadı aslında. Bir iki depremden sonra bir bu kadar daha insan hayatını kaybeder… Sonra yine biraz daha, sonra yine, sonra yine… Sen de artık bir avuç insana iktidar olur, hükümetçilik oynarsın!..

Dolayısıyla, siyasi parti liderlerinin temsilcilerine defaten yeniden sesleniyorum; bu işi daha fazla hafife almayın artık. Canım ülkemin bir numaralı sorunu olan deprem ve tedbirlerini gündeminize, programınıza alın! Alın da hep birlikte bağcıyı dövmeyip şu üzümü yiyelim artık! Bu ülke bizim bu vatan bizim. Bizim Suriyeliler gibi gidecek başka yerimiz yok. Hem niye gideyim arkadaş! Zaten hiçbir ülke hiç bu kadar iyimser olup, bizim gibi kapılarını sonuna kadar açmazlar…

Bütün bu görmezden gelmeler oy kaybı korkusundan değil mi? Laf aramızda inanın buradan size çok ekmek çıkacağına eminim. Çünkü insanların canı çok yandı. Biliyorsunuz tabiri caizse canı yanan eşek de hani atı geçermiş ya, işte o hesap yani. Hadi bir yerden başlayın ve el atın bu konuya… Hem başlanmış iş bitmiş demektir öyle değil mi? İmar barışı değil insan barışı getirin gündeme bakın her şey nasıl da tersine dönecek.

Sonuç olarak demem o ki; ben şimdi / şimdilik buradan duyuruyorum, bilim adamları ve ilgili STK’larla koordineli bir şekilde çalışarak gündeminde veya programında deprem ve depremi önleyici tedbirler olmayan hiçbir siyasi parti benim oyumu alamaz. Bundan böyle her türlü platformda bunu bağıra bağıra söylemekten çekinmeyeceğimi de belirtmek isterim.

Ayrıca, bu son felakette kan bağım değil ama can bağım olan yakınlarını kaybeden biri olarak bütün bunları söylediğimin de bilinmesini istiyorum.

Canım ülkemle birlikte; Kahramanmaraş, Elazığ, Diyarbakır, Kilis, Adıyaman, Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Malatya başın sağ olsun!

Selamlar saygılar…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.