27. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Eğitim-Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, yayımladığı yazılı açıklamada Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i eleştirerek, Atatürk'ün eğitim alanındaki devrimlerini hatırlattı.
“UTANÇ VERİCİ BİR KARARA İMZA ATILMIŞTIR”
Yıldırım Kaya açıklamasında, “24 Kasım Öğretmenler Günü, Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Başöğretmen’ unvanının verildiği gündür. Milli Eğitim Bakanlığı, bu özel günün genelgesinde Atatürk’e yer vermeyerek utanç verici bir karara imza atmıştır” ifadelerini kullandı.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINI KURAN ATATÜRK’TÜR”
Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanlığı’nı 1920’de kurduğunu hatırlatan Kaya, “1920’de Milli Eğitim Bakanlığı'nı kuran da Atatürk’tür. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Atatürk’ü yok saymak, bu ülkenin kurucusuna ve eğitim devrimlerine yapılan büyük bir saygısızlıktır. Bu devrimleri yok etmeye de kimsenin çapı yetmez!” dedi.
Kaya, Atatürk’ün eğitim alanındaki reformlarına da değinerek, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı devam ederken 16-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında Ankara’da ilk Maarif Kongresi’ni topladı. 1923’te ‘Eğitim Andı’ ile ilköğretimi yaygınlaştırmak, herkese okuma-yazma öğretmek ve yeni nesilleri dünyayla bütünleştirmek hedefini açıklayan da Atatürk’tür. 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim kurumlarını Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlayarak öğretim birliğini sağlayan da yine Atatürk’tür” ifadelerini kullandı.
“YUSUF TEKİN KARMA EĞİTİME KARŞI”
Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitime karşı olmasını eleştirerek, “Atatürk’ün karma eğitime geçtiği dönemde siz bugün karşı duruyorsunuz. Eğitim devrimlerine karşı yürüttüğünüz darbeci anlayışınız hep kaybetti, kaybetmeye de mahkumdur” dedi.
Kaya, açıklamasını “Atatürk ve eğitim devrimleri hep kazandı. Atatürk ve eğitim devrimlerine karşı yürütülen bu anlayış hep kaybetti ve kaybetmeye de mahkumdur” sözleriyle tamamladı.