AK Parti’den yeni doğal gaz teklifi

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, enerji sektörünü düzenleyen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı. Güler, teklifin 16 madde içerdiğini belirterek, enerji politikalarını güncelleme ve kaynakları etkin kullanma amacını taşıdıklarını ifade etti.

Abdullah Güler, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Maden Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri ve getirilen düzenlemeleri anlattı.

Güler'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

UMREK Raporlama Sistemi Değişiklikleri: UMREK Raporlama Sistemi üzerinde değişikliklere imza atacaklarını belirten Güler, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün buluculuk hakkı kazanmasını UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın sağlayacaklarını ifade etti.

İçme ve Kullanma Suyu Rezervuarları: Teklifleriyle içme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlarda, Kıyı Kanunu kapsamında kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere belirlenen alanlarda yenilenebilir enerji kaynağına dayalı tesislerin kurulmasına imkan sağlayacaklarını söyledi.

Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Düzenlemeleri: Doğal gazın sıvılaştırılma faaliyetinin depolama faaliyetinden ayrıştırılarak bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanmasını amaçladıklarını belirten Güler, bu sayede Türkiye'nin doğal gaz ihracat taleplerini karşılamasının daha etkin olacağını ifade etti.

Yüzen LNG Terminalleri ve İstisnai Düzenlemeler: Yüzen LNG terminallerine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından depolama tesislerinden farklı istisnai düzenlemeler yapılabilmesine imkan tanıyacaklarını söyledi.

Depolama Tesislerinden Muafiyet: Güler, mevcut depolama tesislerinin kapasitelerinin daha etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla sisteme girişe ilişkin hükümlerden muaf tutulmasını hedeflediklerini kaydetti.

İhracat Lisansları: Her ülke için ayrı ayrı ihracat lisansı verilmekteyken birden fazla ülke için tek ihracat lisansı verilmesine yönelik bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Afet Bölgeleri İçin Düzenleme: Deprem durumlarında vatandaşların enerjiye hızlı ulaşmasını sağlamak için olağanüstü hal kararı veya genel hayata etkililik kararı alınan yerlerde geçici süreli bağlantı talepleri için elektrik enerjisinin kullanıcılara hızlı ve kesintisiz ulaştırılması amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na yetki verileceğini belirtti.

Lisanssız Elektrik Üretimi: 10 yıl süresini tamamlayan lisanssız elektrik üretimi gerçekleştiren tesislere, lisanslı üretim faaliyetine geçişleri için devletin belirli bir katkıda bulunması ve lisanslı hale getirilmesi imkanı tanıyacaklarını ifade etti.

Abdullah Güler, getirilen düzenlemelerin Türkiye'nin enerji politikalarını uluslararası koşullara uygun hale getirmeyi, kaynakları verimli kullanmayı amaçladığını belirterek, mevcut yasal düzenlemelerdeki eksiklikleri gidermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri