AK Parti 22 yıllık iktidarında hangi reformları hayata geçirdi?

22 yıllık AK Parti iktidarında demokrasi ve özgürlük alanlarında hayata geçirilen reformların detayları haberimizde...

Adalet, eğitim ve siyaset alanlarında köklü değişiklikler gerçekleştiren AK Parti, 22 yıllık iktidarı boyunca birçok demokrasi hamlesine imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yapılan bu reformlarla, Türkiye’de özgürlük ve insan hakları konusunda önemli mesafeler kaydedildi.

EĞİTİMDE KAPSAYICI REFORMLAR

AK Parti döneminde eğitim alanında yapılan en önemli reformlardan biri, 28 Şubat dönemi uygulaması olan üniversite sınavlarında katsayı farkının kaldırılması oldu. Tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alabilmesine imkan tanıdı. Okullarda ve kamu kurumlarında kıyafet serbestisi getirildi, başörtüsü yasağı kaldırıldı ve mağdurlara hakları geri verildi.

ETNİK VE KÜLTÜREL HAKLARDA İYİLEŞTİRMELER

AK Parti döneminde etnik kimliklere yönelik ret politikaları son buldu ve Meclis'te başörtülü milletvekillerinin yer almasının önü açıldı. Alevi ve Bektaşi vatandaşlarla Roman topluluklarına yönelik birçok düzenleme gerçekleştirildi. Gayrimüslim ve azınlık grupların hakları iade edildi ve kültürel çeşitliliğe saygı gösterildi.

YARGI VE HUKUK ALANINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Yargı alanında hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalınarak önemli reformlar yapıldı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve özel yetkili mahkemeler kaldırıldı, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı getirildi. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indirildi ve Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde eğitim ve kültürel faaliyetlerin önü açıldı. TRT’de Kürtçe yayın yapan kanalın yayına başlaması, bu kapsamda gerçekleştirilen önemli adımlardan biri oldu.(TRTHABER)

SİYASET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri