İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta özelleştirilen limanların süresini 49 yıla çıkaran kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal gerekçelerini karşılamayacak şekilde, Ak Parti'nin getirdiği yeni bir kanun teklifinin MHP ve AK Partili milletvekillerinin oylarıyla kabul edildiğini anımsatarak "Şimdi bu kanun da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu kanunun iptal edileceğini Ak Parti Grubu ve hükümet çok iyi biliyordu. Buna rağmen niye bu kanun geçirildi? diye sordu.
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Erhan Usta, "Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümediği için teklifin kanunlaşmasıyla, iptal edildiği süre içinde yapılan işler geçerli olacak. O yüzden biz de Ulaştırma Bakanına bu konuyu sorduk. Soru önergemiz cevaplanırsa limanların kimlere peşkeş çekildiğini hep beraber öğrenmiş olacağız!" dedi.
Erhan Usta’nın yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:
1- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kanun teklifleri milletvekilleri
tarafından Meclis’e sunulsa da herkes tarafından bilinmektedir ki, kanun
teklifleri yürütme organı tarafından hazırlanmaktadır. İptal edilen maddenin
kanun teklifi hazırlığı sürecinde Bakanlığınızın katkısı olmuş mudur? Teklifin
hazırlık sürecinde Bakanlığınız bu madde için olumlu görüş bildirmiş midir?
2- Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki kararı ışığında iptal edileceği apaçık belli olan liman sürelerinin ihalesiz uzatılmasına ilişkin maddede neden ısrarcı olunmuştur?
3- Liman özelleştirme sürelerinin uzatılması için hangi firmaların veya
kişilerin talebi olmuştur?
4- 2023/12 Esas ve 2024/12 Karar sayılı iptal kararının yayımlandığı
5/3/2024 tarihine kadar mevcut işletme süresini 49 yıla yükselten firma olmuş mudur? Bu madde iptal edilinceye kadar maddeye dayanarak ne tür işlemler gerçekleştirilmiştir? Listesi var mıdır?