Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Eleştirilerin bazısına katılıyorum

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu'na yönelik eleştirilerin bazılarına kendisinin de katıldığını belirterek, bu eleştirilerin dikkate alınacağını ve bütçe görüşmeleri sonrasında konunun yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni sunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı. “2025 bütçesinde deprem için bir bütçe ayrıldı mı?” sorusuna Yılmaz, depremin etkilerinin hala sürdüğünü vurgulayarak, “450 bin civarında konut inşa ediliyor ve altyapıları da inşa ediyoruz. TOKİ yeni alanlar oluşturuyor. Sosyal ekonomik olarak bölgeyi canlandırmak için çeşitli teşvikler ve vergi avantajları sağlanıyor. Bu çerçevede 2023 ve 2024 yılları için toplamda 2,6 trilyon liralık bir harcama planlandı” yanıtını verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

Kentsel dönüşümle ilgili olarak Yılmaz, “Bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Bu yapı, Marmara Bölgesi'ne odaklanmış bir genel müdürlük ile birlikte kentsel dönüşüme finansman sağlamayı hedefleyen bir başka genel müdürlükten oluşuyor. Gelecek dönemde mevcut yapı stoğunun dönüşümü için gerekli adımları atmalıyız. Merkezi bütçeden bu konuya 584 milyar lira ayrıldı” dedi.

DEMOGRAFİK NÜFUS YÜKSEK KURULU OLUŞTURULACAK

Türkiye’de doğurganlık hızının 1.5’e düştüğünü hatırlatan Yılmaz, “Türkiye demografik bir dönüşüm yaşıyor. Eğitim ve gelir düzeyinin artması, kadınların işgücüne katılımı gibi faktörler çocuk sayısını etkiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımızın yaptığı sunum sonrası Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturacağız. Bu kurul, demografik dönüşümün detaylarını inceleyecek ve yeni bir eylem planı geliştirecek” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİİ FONU ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu'nun desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla çeşitli tartışmaların yapıldığını ifade ederek, “Toplumsal duyarlılıklar ve eleştiriler, haklı gerekçelere dayanmaktadır. Bu eleştirileri dikkate alacağız. Meclis bu tartışmalar için var. Cumhur İttifakı olarak, bu paketi bütçe sonrasında detaylı bir şekilde ele alacağız” şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİİNİN EKONOMİK ÖNEMİ

Savunma sanayi projeleri hakkında bilgi veren Yılmaz, Türkiye’nin 15 milyar doları aşan bir büyüklüğe sahip olduğunu ve geçen yıl 5,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. “Savunma sanayii sadece bir güvenlik meselesi değil, aynı zamanda katma değeri yüksek bir ekonomik alandır. Zamanla bu sektörde elde edilen kazanımlar, sivil endüstriyi de olumlu yönde etkilemektedir” dedi. Bu yıl ihracat tahmininin 6.6 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, “Daha önce bizden ürün almayı reddeden ülkeler, şimdi bize talep ediyor. Ancak bu yeterli değil” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri