Diplomasi seçim dinlemiyor

Türkiye, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin meydanlara, ekranlara yansıyan harareti ile ısınırken, yurtdışında yayan gurbetçilerden büyük bir ilgi var.

ANALİZ HABER / DURSUN ERKILIÇ

Türkiye, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin meydanlara, ekranlara yansıyan harareti ile ısınırken, yurtdışında yayan gurbetçilerden büyük bir ilgi var. Gümrük kapılarında ve ülkelerde kurulan sandıklara akın var. Bu arada birilerinin provokasyonları ve saldırıları bu demokrasi şölenine gölge düşürmeye çalışsa da vatandaşlar seçme ve seçilme hakkını kullanmaktan çekinmiyor.

ERMENİSTAN KENDİ AYAĞINA SIKIYOR

Bu arada dış gelişmeler de seçim meçim dinlemiyor. Ukrayna, Sudan, Suriye, Irak, Kıbrıs ve Libya’da, Kafkaslarda, Balkanlarda; Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yaşanan gelişmeler seçim heyecanının dışında, kendi gerçekleriyle ilerliyor…

‘Kötü komşu’ olmaktan vazgeçmeyen Ermenistan’ın, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti döneminin siyasilerini, diplomatlarını hedef alan terör eylemlerini yüceltmeyi amaçlayan bir anıt dikti.

Türkiye anında tepkisini gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Hava sahamızı Ermenistan uçaklarına kapattık” dedi. Dışişleri Bakanlığı da, Osmanlı siyasi ve askeri liderleri ile Azerbaycanlı yetkililere düzenlenen suikastların faillerine ithafen Ermenistan’da anıt açılmasını şiddetle kınadı. Oysa Ermenistan, emperyalizmin maşası olmaktan vazgeçse; Türkiye’nin iş birliği adına uzattığı eli tutsa önce kendisi rahatlayacak. İçinde debelenip durduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulacak…

SURİYE İLE NORMALLEŞME

Türkiye’nin sınırlarının dibinde olmaktan çıkıp artık bir ‘iç mesele’ halini alan Suriye konusunda da hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bakan Çavuşoğlu, "Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs’ta olabilir” demesi bunun kanıtı. Seçimden dört gün önce olması muhtemel böyle bir toplantı, dış gelişmelerin seçim süreci tanımadığının göstergesi!

TÜRKİYE, RUSYA VE UKRAYNA

Dünyanın şu andaki bir numaralı sorunu olan Ukrayna - Rusya savaşı ve savaşın yol açtığı gıda tedariki ile ilgili sıkıntılar da Türkiye’nin yakından ilgilendiği ve çözümüne katkı sunduğu problemlerden biri. Bu çerçevede Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları İstanbul’da bir araya gelecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl girişiminin süresinin uzatılmasına yönelik, “5 Mayıs Cuma günü Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul’da bir araya gelmesi planlanıyor.” açıklamasıyla, içeride seçim dışarıda diplomasi gerçeğini anlatmış oldu.

Tahıl sevkiyatı konusunda, Rusya’nın ihracatındaki sorunların devam etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın derde derman olma girişimleri de sürüyor.

SUDAN, YUNANİSTAN VE ÜSLER

Sudan'da yaşanan iç savaş da Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Pek çok yönden bağımız bulunan Sudan’dan şu ana kadar 2 binden fazla insanımızı tahliye ettik.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun vurguladığı gibi; AB’nin iki yüzlü, kaypak tavrı sebebiyle yıllardır süren vize konusu ve çeşitli alanlardaki tıkanıklık da devam ediyor. Çok uzun zamandır fasıllar açılmadı.

Yunanistan son haftalarda bir söylem yumuşamasına gitse de niyeti ve tavırları belli. Ayrıca işgal derecesine varan Amerikan üslerinin sayısı da büyük bir sorun…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri