Dışişleri Bakanı Fidan, Birleşik Krallık'a resmi ziyarette bulunacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Ekim’de Birleşik Krallık’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret çerçevesinde, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı David Lammy ile Londra’da bir araya gelecek. Bu, Bakan Fidan’ın Birleşik Krallık’a ikili düzeydeki ilk resmi ziyareti olacak.

Bakan Görüşmelerde, Türkiye’nin mevcut Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamını genişletmeye yönelik müzakereleri başlatma isteği vurgulanacak. Ayrıca, enerji ve ulaştırma alanlarında yeni işbirlikleri üzerinde durulacak. İki ülkenin savunma sanayii alanındaki işbirliği ve terörle mücadeledeki ortaklık da ele alınacak.

Fidan’ın, Lammy ile yapacağı görüşmede Gazze'deki insani kriz, insani yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar ve Türkiye’nin bölgedeki savaşı istemediği mesajı üzerine dikkat çekmesi bekleniyor. Ayrıca, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden tutumu ve bölgedeki gerilimin yayılma riski hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak. Kalıcı ateşkes sağlanması ve iki devletli çözüm vizyonu konularında da tartışmalar yapılacak.

TÜRKİYE-BİRLEŞİK KRALLIK İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Müttefik olan Türkiye ile Birleşik Krallık arasında üst düzey temaslar düzenli olarak sürdürülüyor. İki ülke arasındaki diyalogların güçlendirilmesi için Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun bir sonraki toplantısının Türkiye’de yapılması planlanıyor.

Birleşik Krallık, Türkiye’nin en büyük beş ihracat pazarından biri ve 2023 yılında ticaret hacmi 19,5 milyar dolar olarak kaydedildi. İkili ticaretin 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. "Brexit" sonrası artan iş birliği çerçevesinde, ekonomik ilişkilerin daha kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması ile düzenlenmesi konusunda mutabakat sağlandı.

2023 yılında Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 3,8 milyon ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Birleşik Krallık, Türkiye’nin en fazla ziyaretçi çektiği üçüncü ülke konumunda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri