TBMM başkanlığı için seçim süreci başlıyor! AK Parti, CHP ve diğer partiler için adı geçen isimler kimler?

TBMM’nin 28’inci yasama dönemi açılış töreni kapsamında milletvekili yeminleri dün yapıldı. Böylece Meclis’te gözler yavaş yavaş TBMM başkanlık seçimlerine çevrildi. Bugünden itibaren 5 gün boyunca adaylık başvuruları alınacak.

TBMM’nin 28’inci yasama dönemi açılış töreni kapsamında milletvekili yeminleri dün yapıldı.

Bakanlar, dünkü törende yemin etmedi. Bakanların, bu akşam açıklanması beklenen yeni kabine ilanının ardından yarın yemin edeceği düşünülüyor. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay da milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmediği için yemin edemedi.

En yaşlı vekil sıfatıyla Meclis’i yöneten isim Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli aynı zamanda mecliste ilk yemini de eden milletvekili oldu.

Böylece 14 Mayıs seçimleri kapsamında belirlenen yeni TBMM, yemin töreninin ardından 28’inci yasama dönemine resmen başladı.

İLK 2 TURDA 400, 3. TURDA 301 OYU ALAN ADAY SEÇİLECEK

Meclis’te gözler yavaş yavaş TBMM başkanlık seçimlerine çevrildi. Bugünden itibaren 5 gün boyunca adaylık başvuruları alınacak. Siyasi partiler pazartesi ve salı günü Meclis başkanı adayını TBMM Başkanlığı'na bildirecekler ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak oylama ile yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu yapılacak. Başkan seçimi gizli oylama ile yapılacak. İlk iki oylamada 400, sonuç alınamazsa üçüncü oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyuyla başkan seçilebilecek. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa da bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

YSP ADAYI TÜLAY HATİMOĞULLARI

Meclis Başkanlığı için Yeşil Sol Parti’nin adayı belli oldu. YSP, Meclis başkanlığı için Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları’nı aday olarak belirledi.

NUMAN KURTULMUŞ FAVORİ

Seçimi yüzde 35 oyla birinci parti olarak tamamlayan ve 268 Milletvekili çıkaran Ak Parti’de Numan Kurtulmuş, meclis başkanlığı için en güçlü aday durumunda.

AKP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

CHP'DE ADAY YARIN NETLEŞECEK

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise meclis başkanı adayının yarınki toplantıda belirlenmesi bekleniyor. Meclis Başkanlığı için ise siyasi parti grupları değil milletvekilleri aday gösteriyor. CHP’de Cumhur ittifakının adayının başkan olması neredeyse kesin olduğu için milletvekillerinin kimi Meclis başkanlığına aday yapacağı henüz bilinmezken sürpriz bir isim aday olarak tercih edilebilir.

İyi Parti’nin meclis başkanlığı için aday çıkartıp çıkartmayacağı belirsizken Müsavat Dervişoğlu ve Koray Aydın’ın TBMM Başkan adaylığı için isimleri geçiyor.

Milliyetçi Hareket Partisi için de adaylık için öne çıkan bir isim yokken kulislerde Numan Kurtulmuş ismine destek olunması da konuşuluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri