Türkiye AB'ye girdi mi? Türkiye AB'ye üye mi? 2023 Türkiye AB ilişkileri ne durumda?

ABD'nin yaptığı "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği arzusunu destekliyoruz." açıklamasından sonra Türkiye'nin AB'ye ne zaman üye olacağı merak konusu oldu. AB üyeliği ile ilgili detaylar haberimizde...

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin AB Üyeliği ve Uluslararası İlişkilere Dair Önemli Açıklamalarda Bulundu

11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'ne katılan dünya liderleri arasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı. Erdoğan, bu önemli zirve öncesinde kentte yaptığı bir sosyal medya paylaşımında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda uzun bir bekleme sürecinden geçtiğini ifade ederek, "Türkiye'yi 50 yılı aşkın bir zamandır AB kapısında bekleten ülkelere sesleniyorum: Önce gelin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın; biz de Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım. Litvanya ziyaretimizin ülkemiz, ittifakımız ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca NATO Zirvesi'ne dair de önemli açıklamalarda bulundu. Zirvenin, NATO'nun coğrafyasının savunması ve güvenliği hakkında kritik kararların alınacağı bir platform olduğunu belirten Erdoğan, Madrid'de kararlaştırılan savunma planlarının Vilnius Zirvesi'nde onaylanmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye'nin, ittifak dayanışması ilkesine bağlı olarak hareket ettiğini ve bu süreçte ittifakın savunma planlarının güncellenmesine katkı sağladığını belirtti.

NATO Zirvesi sırasında terörle mücadele konusunu da ele alan Erdoğan, Türkiye'nin bu alandaki çabalarını ve ittifakın terörle mücadeledeki yeni adımlarını değerlendireceklerini söyledi. Ayrıca Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlamaları hatırlatarak, bu politikalardan vazgeçilmesi çağrısını yineledi.

İsveç'in NATO üyeliği sürecine de vurgu yapan Erdoğan, Üçlü Mutabakat adı verilen anlaşmaya bağlı olarak İsveç'in NATO üyeliğinin ilerlemesi gerektiğini ifade etti ve söz konusu mutabakatta yer alan taahhütlerin yerine getirilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vilnius'ta yaptığı bu açıklamalar, Türkiye'nin AB üyeliği ve NATO ittifakına olan taahhütlerini vurgularken, uluslararası ilişkilerdeki önemini bir kez daha dile getirdi. NATO Zirvesi, güvenlik ve savunma alanında uluslararası işbirliği ve kararların alındığı bir platform olarak büyük öneme sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri