Yahya Sinvar kimdir?

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar'ın Gazze'deki bir saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sinvar’ın ölümü, bölgedeki gerilimi artıran önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Hamas’tan ise henüz resmi bir açıklama yapılmamış durumda.

Yahya Sinvar'ın hayatı ve kariyeri şu şekildedir:

  • Doğum: 29 Ekim 1962, Gazze Şeridi’nin Han Yunus Mülteci Kampı.
  • Eğitim: Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
  • Hapisteki Geçmişi: 1982'de ilk kez tutuklanan Sinvar, 1985'te "gizli bir örgüt kurmak" suçlamasıyla tekrar tutuklandı. 1988'de ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı.
  • Serbest Bırakılması: 2011 yılında, İsrail ile yapılan esir takası anlaşması çerçevesinde 23 yıl sonra serbest bırakıldı.

Siyasi rolü açısından, Sinvar, Hamas'ın siyasi bürosuna katıldıktan sonra örgütün yönetiminde önemli bir rol oynamaya başladı. Ayrıca, Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın ilk kurucularından biridir. Sinvar, Hamas’ın güvenlik sorumluluklarını üstlenen Mecd Gücü'nün de kurucusudur. Bu güç, Hamas'ın iç güvenliğinden sorumludur.

Uluslararası alanda Sinvar, tartışmalı bir figür olarak biliniyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Mayıs 2023’te Sinvar için tutuklama talep etmişti. İsrail, Sinvar'ı 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı olayının "bir numaralı sorumlusunu" olarak tanımlamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri