Yemek sofrasında yine yemek konuşan memleket Türkiye.
Harika bir coğrafyada yaşıyoruz; kültürü, örf ve adetleriyle dolu dolu bir coğrafya. Yemek başlı başına bir kültür ülkemizde. Kahvaltısıyla, öğle ve akşam yemekleriyle, gün sofralarıyla dolu dolu, çok lezzetli ve damak çatlatan cinsinden sofraya ailecek oturmak. Ayrıca önemli; sohbet edip günün kritiğini yapmak için en uygun zaman yemek saatleri günümüzde. Hayat şartları gereği çok koşturmalı ve yoğun geçen zaman diliminden sonra sofralar ilaç gibi gelir insana ve tabii ki aile bağlarını kuvvetlendirmek için çok iyi bir reçetedir. Aslında ne yediğin değil, kiminle yediğin önemli tabii ki ama yemekte lezzetli olmaz ise can sıkabilir :)
Gün sofralarından biraz daha bahsetmek isterim, zira Türk kadınları için olmazsa olmaz niteliğindedir; hangi örtüyü sereceğinden, hangi tabağı kullanacağına kadar en ince detay düşünülür. Günler öncesinden menü belirlenir, en güzel sofra benim olsun diye uykusuz geceler de cabası. Yani sizin anlayacağınız gün sofrası önemli:)
Hatırlıyorum, çocukluğumda da böyleydi. Annem öyle sofraları hazırlardı ki inanılmaz güzel olurdu. Tatlısı ayrı, tuzlusu ayrı, salata çeşitleri, çayı kahvesi ayrı ama misafirlerin beğenisini almak günlerin yorgunluğuna değerdi. Bence hâlâ da öyle.
E bu kadar gün sofralarından bahsetmişken bir tarif de benden gelsin o zaman.
“Alman pastası*
2 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 çay bardağı süt
3 çay bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
KREMASI İÇİN
Yarım litre süt
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
3 dolu yemek kaşığı un
1 bütün limon kabuğu rendesi pişirme derecesi (180°)
26 santimlik kasnaklı kek kalıbında önceden ısıtılmış fırında pişecek, ardından kek soğuyunca ortadan ikiye kesilecek, yarım çay bardağı kadar sütle ıslanacak.
KREMASI
Kekin arasına sürülecek, isteğe bağlı muz veya çilek olabilir, diğer parça kek üzerine kapatılacak.
En üstüne de pudra şekeri serpilecek ve soğuması için dolaba kaldırılacak.
Afiyet olsun.
Güzel ülkemin güzel insanlarla SEVGİ’yle.