YKS sonuçları açıklandı ve tercihler için ÖSYM sayfasında sistem açıldı. Şimditop adaylarda. Hangi bölüm? Hangi üniversite? Gibi deli sorular adayların zihinlerinde yerini almaya başladı. Bu zamana kadar kendinize alternatifler oluşturmadıysanız şayet, bu soruların cevaplarını bulmak ciddi ciddi sizleri zorlayacaktır. Peki sizler ne yapacaksınız?
Öncellikle sakin olup her şeyi bir kenara koyarak kendini tanımalı, bunun içinde kendine kritik sorular sormalısın ve buna göre bir karar veya kararlar vermelisin.
Kendinize Meraklı mıyım? Sabırlı mıyım? Yaratıcı mıyım? Eleştirel miyim? Gibi soruları yönelterek aslında okumayı düşündüğün bölümün sana ne derece uygun olup olmadığını yavaş yavaş belirlemeye başlayabilirsin. Yeteneğin, ilgin, isteklerin tabii ki de ön planda olacak, olmalı da. Fakat unutmamanız gereken ilgilerinin, yeteneğinin yanında bizleri bağlayıcı faktör elde ettiğimiz başarı sıralaması. Ne yazık ki sadece istediğimiz bölümün bize uygun olması yeterli olmuyor.
Planladığımız başarı sıralamasına ulaşamadığımız takdirde sınav sonucu öncesi bölümler hakkındaki düşüncelerimizi ve düşündüğümüz bölümler ile ilgili araştırmalarımızı güncellememiz gerekiyor. Hayalini kurmuş olduğun üniversite ve bölüm ile başarı sıralaman örtüşmüyor ve tercih yapmayı düşünüyorsanız. Bu aşamada öncelikle kendinize yeni sorular sormalı, yeni sorulara da doğru ve samimi cevaplar vererek başlamasın. Bu soruların cevaplarının bundan sonraki hayatını yönlendirebileceğini unutmamalısın.
Eğer yanlış bir bölüm ve üniversite tercihinde bulunduğunu düşündüğün an tercih listede yer alan o bölümü veya üniversiteyi vakit kaybetmeden listenden derhal çıkart. İlerleyen süreçte hem zaman tasarrufu hem de maliyetler açısından ne kadar isabetli karar verdiğini anlayacaksın. Tercih listenin içinde üniversiteler, bölümler değil de keşkelerin, acabaların, soru işaretlerin varsa hemen ama hemen kendine yeni bir tercih listesi hazırla çünkü tercih listen seni yansıtmalı, seninle uyum ve seninle barışık olmalı.