Sosyal Medya Birleşik Devletleri

Ali İnandım

Dünyanın en büyük devletler üstü devleti oldu.

Yasası, yetkisi, sorumluluğu, hükümeti, ordusu, mahkemesi, hesap veren maliyesi, bürokrasisi olmayan ama olan devletlerin yönetimlerini tehdit edebilecek, sarsacak hatta darbe yaptırabilecek güçte, insanlığı istediği yöne hızla ve kolayca savurabilen dijital bir fırtına Sosyal Medya Birleşik Devletleri.

İnsanların ve devletlerin zaaflarına göre ince ince hesaplanmış, tasarlanmış ve şimdilik tıkır tıkır işleyen şirketler birliğinin oluşturduğu, gücü hiçbir devlette olmayan devlet. Kafasına göre bir yeni dünya düzeni kurmaya çalışıyor.

Süper güçmüş, acayip silahları varmış, çok zenginmiş hiç fark etmiyor, hepsinin üstesinden geliyor Sosyal Medya Birleşik Devletleri. 2021 yılının Ocak ayında süpergüç ABD’nin Başkanı Donald Trump’ın o zamanki adıyla Twitter hesabını kapatmış, dünyanın en güçlü ülkesinin başkanı, sansürlenmişti devlet olmayan bir şirket tarafından.

Güce bak, göz dağına bak!

KENDİLERİNE SANSÜR SERBEST

Elon Musk, Twitter’ı aldıktan sonra eski yöneticilerin ifşa edilen elektronik postalarından, Kovid-19 salgınıyla ilgili keyfi sansür mesajları çıktı. Devletlerin cesaret edemediği sansüre, iki tane adam oturduğu yerden karar veriyormuş.

Meğer diğer sosyal mecraları da yani Sosyal Medya Birleşik Devletleri’nin hepsi yapıyormuş bu keyfi sansür işini. Ukrayna-Rusya Savaşı’nda gördük, İsrail’in Gazze’den başlattığı Filistinli soykırımında görüyoruz. Hangi ülkelerin, işlerine gelmeyen daha hangi mesajlarını engelledi ya da yönlendirdiler kim bilir.

Bizim Facebook’ta paylaştığımız ‘Batı’nın Yeni IŞİD’i İsrail mi?’ başlıklı köşe yazımızın, birkaç gün sonra linkinin değiştirildiğini fark etmiştik.

İNSTAGRAM’DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ!

Şiddetli bir doğal afet ya da güçlü bir bombadan sonra yaşanan kargaşayı, alıştırıyor, düzen haline getiriyor Sosyal Medya Birleşik Devletleri. Doğru ile yalanı yanlışı, beraber yayınlıyor. Böylece kargaşayı, savaşmadan, bomba atmadan yaratıyor kafamızda. Karışık kafalarımıza, istediği mesajların bombardımanını başlatıyor sonra.

Doğru sanarak savunduğumuz yanlışların, farkına bile varmıyoruz. Hangi bomba ya da şiddetli afet, zihinlerimizde kendi isteğimizle yarattığımız böyle bir kargaşadan daha güçlü olabilir?

2 Ağustos’ta devlet falan tanımayan, kafasına göre işler yapan, sansürler uygulayan Sosyal Medya Birleşik Devletleri’nden Instagram, devletin uyarılarını dikkate almadığı için kapatıldı, halkımız, siyasilerimiz ve sivil toplum örgütleri ayağa kalktı; ifade özgürlüğü engelleniyormuş!

FAŞİZMİN EN GÜÇLÜ DEVLETİNİ KURDURUYORLAR

İşte demek istediğimize nefis bir örnek; istemediği görüşleri istediği gibi sansürleme hakkını kendinde gören sosyal medya şirketlerinin sansürlenmesine karşı çıkmak gibi garabet bir kafa karışıklığıyla ifade özgürlüğüne sahip çıktığını sanmak halimiz. Sosyal Medya Birleşik Devletleri’nin, zihinleri işgal etmiş devletler üstü gücüdür bu.

Faşizm, tarihinin en güçlü devletler üstü devletini, içine düştüğümüz yanılsamayla Sosyal Medya Birleşik Devletleri tarafından bize kurduruyor. Yasası, hukuku, yetkisi, sorumluluğu olmayan bu sanal devletin tuğlalarını, kendi irademizle insanlığın aleyhine, kendi isteğimizle döşüyoruz.

Gerçekten çok ince hesaplanmış ve tasarlanmış dünya çapında bir toplumsal çöktürülüş devleti bu Sosyal Medya Birleşik Devletleri. Yasasız, hukuksuz, sorumluk taşımayan yetkisiz bir düzen biçimi yok insanlığın kitabında. Bu olsa olsa faşizm ötesi, insan tanrılığa özentinin zirvesidir.

Çaresi basittir; devletler fişi çeker, doğru sosyal medyalarını, kamuoylarının kullanımına sunarlar. İnsanlığa aykırı bu çöküş, ancak böyle durdurulabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.