Filistin'den FIFA'ya 'İsrail' çıkışı!

Filistin Olimpiyat Komitesi, İsrail'in sporcularının 2024 Paris Olimpiyatları'ndan men edilmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) çağrıda bulundu.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, IOC Başkanı Thomas Bach ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino'ya mektup yazıldığı bildirildi.

OLİMPİYAT ATEŞKESİ İHLALİ VURGUSU

Filistin Olimpiyat Komitesi, mektubunda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "olimpiyat ateşkesinin ihlali" olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mektupta, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'ndan İsrail'in men edilmesi talep edildi. Komite, Rusya-Ukrayna Savaşı'na tepki olarak Rusya'nın olimpiyatlardan çıkarıldığına dikkat çekerek, "IOC ve FIFA, geçmişte olimpiyat ateşkesi ihlallerine karşı kararlı bir tutum sergilemiştir. Aynı kuralın İsrail için de uygulanması gerekmektedir." ifadesine yer verdi.

FİLİSTİNLİ SPORCULARIN DURUMU

Mektupta, İsrail'in saldırıları sonucu "yaklaşık 400 Filistinli sporcunun öldürüldüğü" belirtilirken, spor tesislerinin tahrip edilmesinin, halihazırda ciddi kısıtlamalar altında olan Filistinli sporcuların durumunu daha da kötüleştirdiği vurgulandı. Bu durumun, Filistinli sporcuların uluslararası arenada rekabet etme yeteneklerini ciddi şekilde engellediği ifade edildi.

RUSYA VE BELARUS ÖRNEĞİ

IOC, Rus ve Belaruslu sporcuların Paris Olimpiyatları'nda "tarafsız sporcu" statüsünde yarışabileceklerini duyurmuştu. Bu bağlamda, Rusya ve Belarus'a ait bayrak, amblem ve marşların kullanılamayacağı, her iki ülkenin hükümetlerinden hiçbir yetkilinin oyunlar kapsamında Paris'e davet edilmeyeceği belirtilmişti. Filistin Olimpiyat Komitesi, benzer bir uygulamanın İsrail için de geçerli olması gerektiğini savundu.

Filistin Olimpiyat Komitesi'nin bu çağrısı, uluslararası spor camiasında yankı uyandırdı. IOC ve FIFA'nın bu talebe nasıl yanıt vereceği ise merak konusu. 2024 Paris Olimpiyatları'na yönelik hazırlıklar sürerken, bu tür taleplerin ve politik baskıların oyunların seyrini nasıl etkileyeceği ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri