Maliye Bakanlığı sporcuları mercek altına aldı: Binlerce sporcuya vergi teftişi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporculara yönelik kapsamlı bir denetim başlattı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen incelemeler sonucunda, futbol, basketbol ve voleybol gibi çeşitli branşlarda faaliyet gösteren toplam 1900 sporcunun gelirleri detaylı olarak mercek altına alındı. Yapılan incelemelerde, son 3 yılda yaklaşık 5 milyar lira tutarında kayıt dışı gelir tespit edildi.

3 YILDA BÜYÜK VERGİ KAYIPLARI

Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü incelemeler sonucunda, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında profesyonel sporcuların gelirleri ile ilgili büyük vergi kayıpları yaşandığı ortaya çıktı. Aralarında milyon dolarlık kontratlara sahip ünlü sporcuların da yer aldığı 400 sporcunun toplamda 5 milyar lirayı aşkın gelirini beyan etmediği, ayrıca 100 sporcunun ise beyanname vermesine rağmen gerçek kazançlarını eksik bildirdiği belirlendi.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, kulüplerin sporculara ödedikleri ücretlerden vergi kesintisi yapması gerekiyor. Ancak, bu vergilendirme düzenine rağmen, sporcuların kazançlarını beyan dışı bıraktıkları tespit edildi. Gelir İdaresi, kulüplerin beyanlarını, sözleşme bilgilerini, ulusal ve uluslararası basında çıkan haberleri ve transfer bilgilerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirimlerini karşılaştırarak bu büyük çaplı vergi kaybını açığa çıkardı.

SPORCULAR İZAHA DAVET EDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yürütülen çalışmalar sonucunda, vergi kaçırdığı belirlenen sporcuların izaha davet edileceğini açıkladı. Şimşek, “Gelir İdaresi, gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan eden sporculardan, beyan dışı bırakılan kazançlarını bildirmelerini isteyecek. Bu süreçte gerekli yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerden, vergi cezalı bir şekilde tahsil edilecek” dedi.

Şimşek, vergi adaletini sağlamak adına denetimlerin devam edeceğini belirterek, “Maliye olarak çok kazanan ancak düşük gelir beyan edenlerin kapısını çalmaya devam edeceğiz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlıyız ve bu mücadelede ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri