Soylu'nun yargılanması için İdare Mahkemesi'ne başvuru

Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018 tarihinde Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirmek istediği 700'üncü hafta eyleminde, polisin Aydın Aydoğan'ın kolunu kırması ve vücudunda kalıcı hasara yol açmasıyla ilgili adalet mücadelesi sürüyor.

Aydın, sorumluların yargılanması için gerekli soruşturma izni talebinin reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu. AYM, bu başvuruya "ihlal" kararı vermişti.

AYM kararı sonrasında, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında soruşturma açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosu'na başvuran Aydın, başvurusunun yanıtında "Bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önerge ile soruşturma açılmasının mümkün olduğu" bilgisini aldı.

Bunun üzerine Aydın, Soylu'nun yargılanması için gerekli soruşturma izni talebinde bulunmak üzere 22 Aralık 2023'te Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu. TİHEK, başvuruyu "kabul edilemez" bularak reddetti. Aydın, TİHEK’in ret kararına itiraz etmek amacıyla 23 Eylül'de Ankara 17’nci Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvurusunda, polisin uyguladığı şiddet nedeniyle engelli bir bireye dönüştüğünü vurgulayan Aydın, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun ihlal kararı ile sonuçlandığını hatırlattı. Ayrıca, Süleyman Soylu hakkında yapmış olduğu suç duyurusunun ve TİHEK'in kararının gerekçesini açıkladı.

Aydın, idare mahkemesine sunduğu başvurusunda, Süleyman Soylu hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. "Herkesin kanun önünde eşit olma ilkesi"ne atıfta bulunan Aydın, "Tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahiptir" diyerek hukukun üstünlüğü ilkesi gereğince soruşturma için gerekli izinlerin verilmesini talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri