Aydın, sorumluların yargılanması için gerekli soruşturma izni talebinin reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu. AYM, bu başvuruya "ihlal" kararı vermişti.
AYM kararı sonrasında, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında soruşturma açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosu'na başvuran Aydın, başvurusunun yanıtında "Bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önerge ile soruşturma açılmasının mümkün olduğu" bilgisini aldı.
Bunun üzerine Aydın, Soylu'nun yargılanması için gerekli soruşturma izni talebinde bulunmak üzere 22 Aralık 2023'te Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvurdu. TİHEK, başvuruyu "kabul edilemez" bularak reddetti. Aydın, TİHEK’in ret kararına itiraz etmek amacıyla 23 Eylül'de Ankara 17’nci Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Başvurusunda, polisin uyguladığı şiddet nedeniyle engelli bir bireye dönüştüğünü vurgulayan Aydın, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun ihlal kararı ile sonuçlandığını hatırlattı. Ayrıca, Süleyman Soylu hakkında yapmış olduğu suç duyurusunun ve TİHEK'in kararının gerekçesini açıkladı.
Aydın, idare mahkemesine sunduğu başvurusunda, Süleyman Soylu hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. "Herkesin kanun önünde eşit olma ilkesi"ne atıfta bulunan Aydın, "Tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahiptir" diyerek hukukun üstünlüğü ilkesi gereğince soruşturma için gerekli izinlerin verilmesini talep etti.