ÖZEL HABER - YASİN ŞAHİN
Sık sık Avrupa ile karşılaştırılan, harcanan paralar sebebiyle de Avrupa’daki benzerlerinden her zaman önde olan Süper Lig’de futbol kuralları tersine işliyor.
Klişe deyimle “futbol 90 dakika” kuralı Türkiye’de işlemiyor. Türkiye’de bilinen klişenin aksine futbol adeta 45 dakika oynanıyor.
Süper Lig’de 12.haftanın tamamlanmasıyla birlikte yayıncı kuruluş her hafta olduğu gibi bu hafta da “topun oyunda kalma süresi” ile ilgili istatistikleri paylaştı. Acı tablo olarak nitelenecek istatistiklerdeki veriler Türk futbolu için hayli can sıkıcı.
Örneğin, Pendikspor-Samsunspor maçı uzatma dakikaları dahil, 98 dakika 57 saniye oynanmış. Topun oyunda kalma süresi, yani “saf” futbol diyeceğimiz süre ise sadece 46 dakika 28 saniye…
Aradaki kayıp yüzde elliden de fazla. Yani Pendikspor-Samsunspor maçı izlemek için stada giderseniz, bilete para verirseniz ya da TV başına geçerseniz harcadığınız zamanın yarısı boş, ödediğiniz rakamların yarısı çöpe gidecek demektir.
ŞAMPİYONLARDA TABLO DEĞİŞMİYOR
Anadolu takımları böyle olsa da İstanbul takımları farklı şeyler izletebilir mi, onca transfer onca yıldız bu tabloyu değiştirir mi derseniz; değiştirmiyor.
Haftanın maçı diyebileceğimiz Adana Demirspor – Fenerbahçe maçında 100 dakika TV başında bekleyen bir izleyici sadece 53 dakika futbol izleyebildi. Topun sadece 53 dakika 20 saniye oyunda kalmasına iki takımın “yıldızları” da engel olamadı.
101 dakika 13 saniye oynanan Beşiktaş – Başakşehir maçında 53 dakika 42 saniye top oyunda kalırken, 100 dakika 18 saniye oynanan Hatayspor-Galatasaray maçında top 53 dakika 53 saniye oyunda kalabildi.
Zirvede ise 105 dakika 51 saniye oynanan Alanyaspor – Gaziantep FK maçı var. Bu maçın avantajı biraz da süer olarak da haftanın en uzun maçı olması oldu.Top 63 dakika 49 saniye oyunda kalabilidi.
Avrupa’nın beş büyük ligi ile kendisini kıyaslayan Süper Lig, futbolcu maaşlarında zaman zaman o ligleri de geride bırakıyor ancak aranan kaliteye halen ulaşılamıyor. Topun oyunda kalmasına hakem itirazlarından, sakatlık numaralarına, kalecilerin zaman geçirme sevdalarına kadar her şey etken ediyor. Futboldaki kaliteyi bu nedenle insan kalitesinden bağımsız düşünmek zor oluyor.
Türkiye Futbol Federasyonu ise çözümü "marka değeri" derdiyle Suudi Arabistan'da Süper Kupa oynatarak arıyor.