Sporda ve her alanda ataerkil çöküş, anaerkil yükseliş…

Dursun Erkılıç

Sosyal konumu, bireysel hakları, ekonomi çarkındaki yeri, siyaset ve spor dünyasındaki temsil oranı gibi hususlar itibarıyla baktığımızda, hâlâ erkek egemen yani ataerkil bir ağırlık görünüyor ama artık her alanda güçlü bir kadın ayak sesi yükseliyor. Erkekler istediği kadar her şeye hakim havalarında gezsin, kendilerini anaerkil hayat koşullarına hazırlasa iyi olur. Demiş olayım da demedi demesinler!

***

Bu yazıyı Avustralya ve Yeni Zelanda’da düzenlenen 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası maçları sırasında yazmak istemiştim. İyi ki de yazmamışım! Dünyanın bir numarası olan A Milli Kadın Voleybol Takımımızın bu yıl elde ettiği FIVB Milletler Ligi ve CEV Avrupa Şampiyonalarını kazanmasının ardından, Japonya’daki 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri’nde adeta şov yaparak şampiyon olması, bu yazıyı daha anlamlı kıldı.

İspanya’nın şampiyonluğu kazandığı Kadınlar Dünya Kupası maçlarında tribünlerin tıklım tıklım olması, kadın futbolcuların erkeklere taş çıkartan dişe diş mücadelesi, ‘erkek sporu’ havalarında gezinen futbola kadın güzelliği kattı. Bir süre sonra roller değişip de kadın kocasına, “Ben maça gidiyorum, geldiğimde yemek hazır olsun!” demeye başlarsa şaşırmayın!

Gelelim işin “ataerkil çöküş, anaerkil yükseliş” kısmına ve oradan Filenin Sultanlarına…

VERİLERE YANSIYAN ANAERKİL DURUM

Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar ne yazık ki her alanda hak/hukuk mağduru, imkan yoksunu. Buna rağmen, virüslü yılların büyük darbe vurduğu kadın istihdamı 2021’de tekrar yükselişe geçerek yüzde 28’e ulaştı. Geçen yıl ise yüzde 30,4’e çıkan oran, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Ülkemizdeki kadın girişimci oranı ise 17 yıllık artış verilerine göre yüzde 5’lerden yüzde 14’lere çıktı.

Son 20 yılda kadın sporcu sayımızın 30 kat arttığını hatırlatarak Filenin Sultanlarına bakalım…

***

Evet, 2002 yılında 66 bin 709 olan kadın lisanslı sporcu sayımız 20 yıl sonra, yani, 2022’de 2 milyon 54 bin 862’ye çıktı. Sevindirici yan bu artışın en çok satranç branşında olması ve onu voleybolun takip etmesi. 2022 yılı ocak ayı verilerine göre 293 bin 434 lisanslı kadın sporcusu bulunan satrancı, 230 bin 694 sporcuyla voleybol takip ediyor. Voleybolun peşine düşen tekvandoyu da unutmamak gerek…

GÖZÜMÜZÜ BÜRÜYEN TOPUN DÜŞÜŞÜ!

Hatırlayın; A Milli Futbol Takımımız EURO 2020 Finallerine katıldığında havalara uçmuştuk. Şampiyona başlarken gözümüzü top bürümüştü adeta!

EURO 2020’nin sürpriz şampiyon adayları arasında gösterilen Millerimiz bir gol atabildiği ilk üç maçta 3 yenilgi alarak evine dönmüştü. Gözümüzü bürüyen top gözden düşmüştü…

FİLENİN SULTANLARINA SELAM DURALIM

Tamam, futboldaki erkek egemenliğini kabul ediyorum ama A Milli Kadın Voleybol Takımımızın dünyanın bir numarası unvanını kazındığını da hatırlatıyorum.

Yani; Filenin Sultanları 22 maçtır yenilmemek ve bir yıl içinde Voleybol alanındaki tüm uluslararası turnuvaları şampiyon bitirmek gibi elde edilmesi zor bir başarının mümessili oldu.

Bu temsil kolay elde edilmedi. Büyük emek, sevgi ve güçlü bir millet desteği vardı. Bir zamanlar Muhammed Ali’nin boks maçlarını izlemek için sabaha karşı uyanan Türkiye; ister gece yarısı isterse sabahın erken saatlerinde ya da öğlen vakti olsun, Filenin Sultanlarının maçını bekliyor…

Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına girerken elde ettikleri başarılar ve herkese ‘biz voleybol ülkesiyiz’ dedirttikleri için kadın voleybolcularımıza teşekkür ediyorum. Erkeklere de ya ekmeğini yediğiniz spor dalının hakkını verin ya da anaerkil istilaya hazır olun diyorum!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.