Birleşmiş Milletlerden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Bu nedenle 2025 yılında 2 milyar, 2050 yılında ise 7 milyar kişinin susuzlukla karşı karşıya kalacağı ifade ediliyor.
Günümüzde ise 1.1 milyar kişi, sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor. Su yetersizliği ve kirli sulardan kaptığı hastalıklar nedeniyle de her gün 3 bin 800 çocuk, hayata veda ediyor.
Sanayi sektörünün maliyetleri düşürmek için su arıtma tesislerini kurmaması veya var olan tesislerini enerji ve zaman tasarrufu için çalıştırmayıp atıklarını akarsulara ve buradan da denizlere aktarması sadece sularımızı kirletmekle kalmıyor. En önemli besin zincirimizi balıklarımızı ve diğer deniz canlılarımızı yok ediyor.
Temiz su kaynaklarının tükenme nedenlerini kısaca şöyle sıralaya biliriz.
- Su kaynaklarının tükenme nedenlerinin başında kaynakların aşırı kullanılarak israfın önüne geçilmemesi gelmektedir. İnsanoğlu su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşünerek bilinçsizce tüketmeye devam etmektedir.
- Su kaynaklarının tükenme nedenlerinin diğer bir sebebi ise sanayileşme sonucunda su kaynaklarının kirletilmesidir. Aslında bu tükenmeden ziyade su kaynağının kirletilmesidir.
- Yine fabrika bacaların gerekli bir şekilde filtre edilememesi ve havaya verilen kimyasalların yağmur suyu ile birlikte yeryüzüne asit yağmuru olarak inmesi su kaynaklarının ayrı bir kirlenme sebebidir.
- Su kaynaklarının başka bir tükenme nedeni ise küresel ısınma nedeniyle artan buharlaşma ve sonuçlarıdır.
Temiz su kaynaklarının tükenmemesi için neler yapılabilir?
Temiz su kaynaklarının tükenmesini önlemek için her damla suya önem vermeli ve suyu dikkatli kullanmalıyız. Su tasarrufu yapmaya özen göstermeliyiz ve bu bilinci okul öncesi eğitim ile tüm çocuklarımıza aşılamalıyız.
- Damlayan musluklar ( bozuk musluklar ) tamir ettirilmeli,
- Su akıtırken daha az akış hızına sahip duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır.
- Diş fırçalarken musluklar kapalı tutulmalı,
- Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalı,
- Banyoda duş süresi kısa tutulmalı,
- Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makineleri kullanılmalı,
- Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen doldurmadan çalıştırmamalı,
- Daha az su kullanan makineler tercih edilmeli, Özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin satın alınırken tasarruf miktarları kontrol edilmeli,
- Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun boşa akmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır.
- Faaliyet gösteren tüm fabrikaların atıkları için arıtma tesislerini aktif bir şekilde çalıştırması,
- Çiftçilerimizin bitki zararlılarına karşı kimyasal ilaçlama yerine biyolojik mücadele yöntemlerini kullanması, suni gübreleme yerine doğal gübre ve nadasa bırakma tekniklerini uygulaması,
- Ruhsatsız açılan su kuyularının ve su sondajların denetlenerek kapatılması,
- Deniz, baraj ve göl ve sulama göletlerinin yakınlarına fabrika ve hayvancılık ile ilgili tesislerin kurulmaması gerekmektedir.
Su sıkıntılarının yaşandığı bölgelerden biri de ilçemiz Mucur'dur. Yukarıda belirtilen su kayıplarının yaşanması, çeşmelerin kuruması, suyun israf edilmesi, boşa akan suların değerlendirilmemesi sonucunda bazen su kesintileri oluyor, bu durumda halkın sıkıntılar yaşamasına sebep olmaktadır.
İlçemizde kaçak su kullananların mutlaka önüne geçilmesi, boşa akan suların değerlendirilip akmayan çeşmelere verilmesi, depolar yapılması, yeni su kaynaklarının bulunması, vatandaşlarında duyarlı davranması önemlidir.
Her işi belediyeden beklemekle olmuyor. Belediyede imkanları zorlamalı, iş adamları ve hayırseverlerde çeşmeler yapmak için kolları sıvamalıdır. Devamlı cuma günleri vatandaşlardan Kuran Kurslar ve camiler için para istenmektedir. Su en önemli bir içecektir. Hayattır. Çeşmeler için, suların çoğalması için camilerde yardımlar toplanamaz mı?
Birbirimizi suçlamakla, hep yapılması gerekenleri başkalarından beklemekle olmuyor. İmece usulleri, fedakarlıklar mutlaka olmalıdır. Herkes üzerine düşenleri yapmak zorundadır.
Üretim için bağ ve bahçe yetiştirenleri tebrik ediyoruz. Onlar tabi ki, kuyular açıp sebze ve meyvelerini yetiştirmek zorundadır. Denetimsiz ve izinsiz o kadar çok tarlalara kuyular vurulmaktadır ki; şebeke sularının azalmasına, su ihtiyacının sıkıntıya girmesine sebep olmaktadır.
Siyasiler, bürokratlar, iş adamları ve hayır severler su ve diğer hayati ihtiyaçlarda el ele verip, problemleri çözmede cesur olmalıdırlar. Su olmadan ibadette olmaz, sağlıkta olmaz. Hiç bir sıkıntısı olmayan, yeşil, mutlu, kaynaşmış bir Mucur dileklerimle.