Konya Ovası'nda kış aylarında beklenen kar yağışı düşük seviyede gerçekleşti ve bitkinin gelişim dönemi olan şubat ayında istenen düzeyde yağış alınmadı. Ancak ilkbaharın başından itibaren yağışlar arttı ve bu durum ovada sevinçle karşılandı. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, hububat ekiminin yapıldığı aylarda yağışların istenen seviyede olmadığını belirtti.
Konya Ovası'nda 2,5 milyon hektarlık alanın 900 bin hektarının sulanabildiğini ifade eden Çevik, nisan ve mayıs aylarındaki yağışların bitki gelişimi için oldukça faydalı olduğunu söyledi. Bu yağışların arazide de gözlemlendiğini ve kıraç alanlarda yapılan arpa ve buğday ekimlerinin sulak alanlardaki kadar iyi geliştiğini vurguladı.
Çevik, İç Anadolu bölgesinde buğday ve arpa ekim alanlarında geçen yıla göre yüzde 5 ile 7 arasında bir artış olduğunu ve bu artışın kıraç alanları da kapsadığını belirtti. Alınan yağışlarla çiftçilerin memnun olduğunu ifade eden Çevik, mayıs ayındaki yağışların 50 milimetrenin üzerine çıktığını ve son 15-20 yılın ortalamasının üzerinde bir yağış alındığını belirtti.
Ulusal Hububat Konseyi raporlarına göre bu yılki buğday rekoltesinin geçen yıldan az olmayacağı öngörüldüğünü ve bu rakamın 20 milyon tonun üzerinde olacağını tahmin ettiğini söyledi. Ayrıca 7,5 ile 8,5 milyon ton arasında arpa üretimi beklediklerini ifade etti.
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise nisan ve mayıs aylarında toprakla buluşan yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.
Bu yağışların hububat için oldukça faydalı olduğunu ve bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde fazlasıyla yağış alındığını söyledi. Özellikle Altınekin'de son 2 ayda metrekareye 150 milimetrenin üzerinde yağış düştüğünü ifade etti. Bu durumun rekolteye olumlu yansıyacağını ve çiftçilerin bahar yağışlarından son derece memnun olduğunu belirtti.