ÖZEL HABER: ESRA SARI
17 yıldır organik tarımla uğraşan Enver Baltaş, anadolugazete.com.tr’yi ziyaret etti. Osmaniye Kadirli ilçesinde bulunan tarlasında ürettiği organik karpuz hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Osmaniye’de ürettiği organik karpuzları Ankara'ya getiren Baltaş, Anadolu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Çetin ve anadolugazete.com.tr ekibine önemli açıklamalarda bulundu.
Baltaş, Osmaniye’de tarlasında 'toz leonardit'(doğal humus) gübresini kullandığını ve AR-GE çalışması yaptığını dile getirdi.
Türkiye’de 'leonardit' ham maddesinin rezervlerinin olduğunu ve tarım sektöründe bu hammaddenin kullanılmasıyla elde edilecek ürünlerin hem verimliliği arttırdığını hem de organik olduğunu açıkladı. Enver Baltaş, "Ülkemizde çok güzel değerler var. Bu değerleri güzel kullandığımızda sonuç almama diye bir şey söz konusu değil. Bunu birebir uygulamayla gerçekleştiriyorum." dedi.
LEONARDİT: DOĞAL HUMUS
Türkiye'de tarım sektöründe verimin artması için toz leonardit gübresinin kullanılması gerektiğinden söz eden Baltaş, şöyle konuştu:
"Topraktaki organik değer yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Bundan dolayı toprağa verilen ithal gübreler toprağı çoraklaştırıyor. Bu çoraklaşmadan dolayı hormonla desteklenen gıdalar hem kendi tadını kaybediyor hem de vitamin-mineral değerlerini kaybediyor. Bu durumu topraktaki organik maddeyi yeniden arttırarak o gübreleri doğru şekilde almasını sağlamamız gerekiyor. Çünkü toprağın bir kimyası var. Bu kimyaya göre toprak organik maddesi artarsa topraktaki canlı mekanizmalar o organik maddeden beslenir ve organik maddeyle beslenen mekanizmalar azot, potasyum gibi elementlerin doğru şekilde çözülmesini, bitki kökleri tarafından rahat alınmasını sağlar. Bitki besinleri rahat aldığı zaman o bitki doğru beslenir. Ürettiğiniz sebze-meyvenin tadını alırsınız."
Baltaş, dünya genelinde ekonomik krizin olduğunu ve tarım sektöründe bir sıkıntı yaşandığını anımsattı.
Türkiye’de çiftçinin topraklarından verim alabilmesi için "leonardit" (doğal humus) gübresinin kullanılması gerektiğini belirten Baltaş, "Bu ürünü kullanmak zorundayız. Çünkü toprakta organik değerimiz çok az. Yani toprak işlemiyor. Çiftçiler bilir. Toprak kesekleniyor. Bu da gösteriyor ki toprakta bir kilitlenme var. Bu yüzden leonardit gübresinin ülkemizin topraklarında kullanılması gerekiyor." diye belirtti.
"TÜRKİYE'DE DÜNYAYI BESLEYECEK REZERV VAR"
Türkiye’nin çeşitli yerlerinde leonardit ham maddesinin çıktığını belirten Baltaş, bu ham maddesinin özellikle rezervlerinin çoğunun Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde olduğunu kaydetti. Baltaş, şöyle devam etti:
"Leonarditi yer altından çıkarıp topraklarımıza doğru bir şekilde verildiğinde toprak organik maddesini istediğimiz seviyeye getirebiliriz. Leonardit yani doğal humus… Toprağın ana sütü diyoruz. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde zengin rezervler bulunuyor. Dünyayı besleyecek rezerv var ama şu anda bu ürünün ülkemizde tarım sektöründe kullanılması maalesef yasak."
Türkiye’ye gelen gübrenin ithal olduğunu belirten Baltaş, gübre sektöründen ciddi bir gelir elde eden bir kesimin olduğunu söyledi.
Baltaş,"Türkiye topraklarında leonardit ham maddesi kullanılırsa ithal gübreye ihtiyacımız kalmayabilir. En azından yüzde 50 oranında ithal gübre alırız. Türkiye’ye bu ham maddenin katkısı çok büyük. Leonardit ham maddesini ihraç edebiliriz. Dünya kıtlığını önleyecek bir ham madde." şeklinde konuştu.
EN İYİ REZERV: KAHRAMANMARAŞ'TA
Leonarditi İtalyan bir bilim insanının keşfettiğini söyleyen Baltaş, Türkiye'de leonardit rezervinin bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En iyi rezervin Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde olduğunu gördük. 4 milyar 8 yüz milyon ton rezerv var. Şu anda bu rezervin, 2019 yılında Enerji Kanunu kapsamında kullanımı yasak. Bu hammaddenin kalori değeri 800. Yani enerji ham maddesi olabilmesi için 3 bin kaloride olması gerekiyor. Yani yanıyor olabilmesi gerekiyor. Bu yanmıyor. Bunu dolgu malzemesi olarak kullanıyorlar. Atıl tutuyorlar. Tarım sektöründe kullanılmıyor. Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Tarım Bakanlığı’yla görüşmelerimiz devam ediyor."
Baltaş, leonardit gübresinin suyla homojen karıştığını ifade ederek, "Suyla homojen bir şekilde karışıyor. Bu ürünü toprağa verdiğinizde toprak organik maddesini artırır, toprağı işler hale getirir. Toprak doğru şekilde işlendiği zaman bu ürettiğin ürüne direkt etki eder. Verim artar. Ürünün lezzetinin artmasına yardımcı olur." diye konuştu.
Baltaş, Kalecik’te buğday tarlasında leonardit gübresinin kullanıldığını belirterek, "Kalecik’te yapmış olduğumuz çalışmada kurak arazide bu ürünü kullandığımızda hem verim arttı hem de ürünün protein değerini artırdık." dedi.
Leonarditin içindeki etken maddelerini incelendiğinden de söz eden Baltaş, "Hububatta olsun sebze-meyve de olsun, tüm toprakla alakalı bitki besinlerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımıza bunu göstermek istiyoruz. Birçok kurumda da görüşmeler yapıp bunun uygulamalarını yerinde ispatlıyoruz. Mücadelemiz devam ediyor. Tarım Bakanlığı ile görüşüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile temas halindeyiz." diyerek sözleri tamamladı.