TZOB Başkanı Bayraktar: Kırsal nüfus azalıyor, tarım terk ediliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, köylerden kentlere yaşanan göçün temel nedenlerinin sosyal güvence eksikliği ve yetersiz gelir olduğunu belirtti. Bayraktar, “Kırsal bölgelerde 25 yıldır çocuk doğmayan yerler var. İnsanlarımız köylerini ve tarımı terk ediyorlar” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektöründeki kadınların kritik rollerine dikkat çekti. “Kadınlar, tarımsal üretimden çocuk eğitimine, hasta ve yaşlı bakımına kadar her alanda büyük katkılar sunuyor.” ifadelerini kullanan Bayraktar, Türkiye’de küçük işletmelerin ağırlıkta olduğu tarım sektöründe kadınların vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

TARIMDA SOSYAL GÜVENCE EKSİKLİĞİ

TZOB verilerine göre, Türkiye genelinde Ziraat Odalarına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçi bulunuyor ve bu oran, toplam çiftçilerin yüzde 17,82'sine denk geliyor. Ancak, Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyen kadın çiftçi sayısının son derece düşük olduğuna dikkat çeken Bayraktar, 110 bin 381 kadın çiftçinin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olduğunu, bu sayının ise toplam kadın çiftçilerin sadece yüzde 11,8’ini oluşturduğunu belirtti.

Bayraktar, “Kırsaldaki kadınlarımızın çoğu sosyal güvenceden yoksun. Gelir yetersizliği nedeniyle kadın çiftçilerimizin yüzde 88,2’si sosyal güvenlik sistemine dahil değil” diyerek, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılması ve sosyal güvenlik sistemine katılımlarının desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

TARIM BAĞ-KUR PRİMLERİ YÜKSEK

Bayraktar, kadın çiftçilerin 2024 yılı için belirlenen asgari ücret ve prim ödeme zorunluluklarını karşılayamadığını vurgulayarak, “Kadın çiftçilerimiz, aylık 6 bin 900 lira olan Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyemiyor. Bu durum, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sisteminden dışlanmasına neden oluyor” dedi. Kadın ve erkek çiftçilerin eşit koşullarda sosyal güvenceye dahil edilmesinin önemine değinen Bayraktar, kadın çiftçilere yönelik Tarım BAĞ-KUR prim desteğinin kırsalda yapılacak en önemli reformlardan biri olduğunu belirtti.

KADIN ÇİFTÇİLER İÇİN DESTEKLEYİCİ POLİTİKALAR GEREKLİ

Kadınların tarımsal üretimde her zaman yer aldığını hatırlatan Bayraktar, kadınların ekonomik ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Bakanlıkların, kadın ve genç çiftçilere yönelik hibe projeleriyle destekler sağladığını belirten Bayraktar, bu projelerin yalnızca belirli bir bütçeye sahip kadınları kapsadığını ve tüm kadın çiftçileri içine alacak kapsamlı program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Bayraktar, kırsalda yaşayan kadınların sosyal imkanlara erişiminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Kadın çiftçilerimizin internet hizmetlerine ücretsiz erişimi sağlanmalı. Kırsal bölgelerde kreşler, yaşlı, engelli ve hasta bakım hizmetleri kurulmalı” dedi. Bu noktada kaymakamlıklara ve belediyelere de önemli sorumluluklar düştüğünü sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Haberleri