TBMM’nin 27. dönemindeki 7 yıldızlı milletvekilleri

Erol Tosun

Siyasete olan sevdam ve hizmet aşkım nedeniyle yaklaşık 45 yıldır parlamentodaki milletvekillerini izlerim.

Dönemlerine iz bırakan vekil sayısı 45 yılda ortalama her dönem 500 vekil görev yapsa, tekrar tekrar edenleri çıktığımızda 300 kabul edersek dönemleri de 4 yıldan saydığımızda 11 dönemde 4000 civarında vekil görev yapmış TBMM’de iz bırakan vekil sayısı 11 dönemde 40’ı geçmiyorsa. Burada önemli bir sorun var demektir.

Partiler önseçim yapmıyor, istisnaları çıktığımızda partilerin yüzde 99’u önseçim yapmıyor. Ara sıra yapan partilerde kayıtlı üyeyle değil, az sayıdaki ve siyasette asker diye tabir edilen delegeyle yapıyorlar, ayrımsız bütün parti genel başkanları, bana kim iyi itaat eder, kim ben istemeden parmak kaldıramaz derdinde olunca olan tabii ki vatandaşa oluyor, memlekete oluyor.

Düşünün vatandaşa önem veren tercihli oy asıl aday kadar yedek olan ve vatandaşın tercihine kısmen de olsa önem veren tercihli oy sistemi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıllık tarihinde sadece 1991 yılında 1 defa uygulandı bir daha da tövbe edilmiş gibi adeta unutturuldu. Hiç bir parti başkanı tercihli oyun adını bile anmadı bu nedenle de parlamentoya halka dokunan, halkla iç içe olan milletvekili sayısı az, hem de çok az sayıda yansıdı, yansıyor.

Konumuza gelirsek 600 vekilden başarılı olan kendi İllerinin sorunları dışında Türkiye’de herkesi ilgilendiren konularla ilgili sorunları dile getirmekte göze çarpan bu dönem (27) dönemdeki vekil sayısı da 5’i geçmez bunların 2’si CHP’de. 132 CHP milletvekili içerisinde sadece 2 milletvekili maalesef bunlardan 1’incisi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer esas mesleği tarımcı olmamasına rağmen pazaryerinde, tarlalarda, ahırlarda geçirdi nerdeyse her ayın 20 gününü. Yani vekilliğinin neredeyse tamamını gerçekten olağanüstü koşullarda, kısıtlı olanaklarla, medyanın tamamına yakının görmediği köylü, işçi, çiftçi sorunlarının haber yapılması için olağanüstü gayret sarf etti, ediyor da onların sorunlarını kendi derdi görerek parlamentoda en fazla dile getiren, çözüm önerisi sunan milletvekili olduğunu görüyoruz.

Anadolu’dan, Akdeniz’e, Karadeniz’den, Ege’ye, Çukurova’dan, Trakya’ya bütün çiftçilerin ve köylülerin, tarımla uğraşan işçilerinin gerçek sorunlarını dile getiriyor onların sesi, dili ve sözcüsü oluyor tek başına yıldızlar yıldızı bir sivil ordu gibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer.

İkinci pırlanta yıldız vekil ise; Türkiye’nin bozuk ihalelerinin, kimlere verildiğini adları malum olan sözde şirketlerin bizim vergilerimizle yaptığı gitmediğimiz, görmediğimiz köprü, yol, hastane, havaalanı ihalelerini, kuruş kuruş biriken vergilerimizden boşa havadan balya, balya haksız şekilde hak etmeyenlere ödenen paralarımızı sürekli gündemde tutan, 3 maaş, 5 maaş alarak yetim hakkı yiyen ve bu maaşları, huzur haklarını alırken utanma duygusunu akıllarına getiremeyen emir eri atanmışları ve esas duruş yaparak her şeye olur efendim diyen, ballı yönetim kurullarında görev alan siyaset eskilerini Türkiye’ye afişe eden, hafiye gibi hiç üşenmeden onbinlerce sayfalık Sayıştay raporlarını gecesini, gündüzüne katarak, uykusunu kaybederek noktasına, virgülüne kadar okuyarak, en ince ayrıntısına kadar inceleyen bu raporlardan yolsuzlukları, usulsüzlükleri, yüzsüzlükleri ne varsa kalem, kalem, nokta, nokta, kelime, kelime, harf, harf çıkaran TBMM’ne listeleyen bunu kıt iletişim olanaklarıyla kamuoyuna ulaştıran tek ve farklı, konusunda öncü, gurur duyulacak bir milletvekili bırakın partiliyi sıradan bir vatandaşa bile işte vekil böyle olur dedirten ve parmak ısırtan ifşaatlarıyla örnek olan, önder olan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’dır her iki vekili de kutluyorum. İçtenlikle tebrik ediyor ve ayakta alkışlıyorum Türk siyaset tarihine çalışkan heykeli dikelecek, unutulmayacak iz bırakan milletvekilleri olarak adlarını yazdırdılar.

Ne mutlu Niğdelilere, ne mutlu Zonguldaklılara milletvekilleriyle ne kadar övünseler haklarıdır. Adı geçen vekillerin dönemleri bitiyor tekrar aday olup, olmayacaklarını bilemem ancak; Her ikisine de gıpta ediyorum Cenabı Allah her siyasetçiye böyle Niğde milletvekili gibi, Zonguldak milletvekili gibi çalışkan milletvekilliğinin hakkını veren milletvekilliği nasip etsin, her vilayetimizin de gurur duyacakları böyle örnek milletvekilleri olsun demekten başka bir şeyde elimizden gelmiyor.             

45 yıldır Ankara’da yaşayan hizmete duyarlı ve ilgili Kırşehir nüfus cüzdanı taşıyan bir şahıs olarak keşke benim nüfus cüzdanımdan hemşehrim olanlar başta olmak üzere 81 vilayetimizden de onlarca örnek milletvekili olması temennimdir, dileğimdir. Duamız hak eden ve halkın arasından çıkacak örnek ve önder vekiller içindir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.