TUNÇ: Girişimcilik, ticari hayatı geliştiren ve çeşitlendiren bir olgudur

Veli Sarıtoprak

Başkanın konuğu köşemize sevgili Cem Tunç’u misafir ettim. Kendisi sıkı bir sivil toplumcu olup TÜSİAV’ın ağır toplarından birisidir ve bir görev adamıdır. Zevkle okuyacağınız bir başarı hikayesi ile sizi baş başa bırakıyorum.

Veli Sarıtoprak: Kendinizden bahseder misiniz?

Cem Tunç: Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri mezunuyum. Mezuniyetimin ardından Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde, Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans eğitimleri aldım. Adres®’in Yönetim Kurulu Başkanı, TÜSİAV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dijital Dönüşüm Platformu Başkanıyım. UNIDIP (Üniversite İş Dünyası Platformu) Koordinatör üyesiyim.

Veli Sarıtoprak: Başarı hikayenizi merak ediyorum. Paylaşmak ister misiniz?

Cem Tunç: Ankara’da Bilişim Şirketleri çoktu. Fakat servis anlamında, hizmet eksikti. İnsanlar Teknoloji ürünlerini alıyor fakat hem evlerinde hem şirketlerinde entegrasyon konusunda sorun yaşıyordu. Bu eksikliği görüp, hizmet alanındaki boşluğu dolduracak, butik bir “Bilişim Proje Şirketi” olma hayaliyle yola çıktık. Çok şükür ki geldiğimiz nokta, müşterilerimizden gelen geri dönüşler ve sektörel ödüllerimiz, haklılığımızı ortaya çıkardı.

2001 yılında ilk olarak amiral gemimiz Adres Bilgisayar hayata geçti.

Şu an aile bireylerim ile birlikte yönettiğimiz, 3 şirketlik bir oluşum olan Adres®’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak şirketin idari işlerinde ve ticari açılımlarında söz sahibiyim.

Adres Bilgisayar, bir “Bilişim Network Proje Şirketi” olup, ortağım Ahmet Erdem’le hayata geçirdiğimiz ilk şirketimizdir. Kurumsal Sistem Entegrasyonu ve Outsource konularında uzmandır. MICROSOFT Certified Partner olarak hizmet etmekte olan Adres Bilgisayar, Bilişim500 Türkiye Araştırması’nda, 2004-2008-2009-2012-2014 yıllarında Türkiye’nin en büyük bilişim şirketleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca IT alanındaki “2018 Yılı En Verimli Bilişim Servis Şirketi” ünvanımız ile de gurur duyuyoruz.

Adres İnşaat, kardeşim Murat Tunç tarafından yönetilmektedir. Toplamda 25 (11 konut, 14 villa ofis) projesinde yatırımcı ortak olarak yer almamızın yanı sıra 2023 yılında GOP “Koza Doğa Residence”, “Beştepe Residence” ve “Birlik Residence” gibi butik projelerde Aren Mimarlık ile yatırımcı ortak olarak yer almaktayız.

Adres Sağlık bölümümüzde is Adres Medikal Ziraat Mühendisi eşim Canan Tunç tarafından hayata geçirildi. Şirketimiz, strerilizasyon cihazları ve sarf malzemeleri konusunda çalışmaktadır. Ayrıca MedSter ailesinin üyesi olarak Çin menşeli CASP cihaz ve sarflarını, Türkiye genelinde hastanelere temin etmekteyiz. Yine sağlık alanında çalışan kızım Yağmur , Madalyon Ruh sağlığı merkezinde Psikolog olarak çalışmakta ve Yüksek Lisansa hazırlanmaktadır.

Veli Sarıtoprak: TÜSİAV ile nasıl tanıştınız? Vakfın iş hayatınıza sağladığı katkılar oldu mu? Birlikte planladığınız ortak bir proje var mı?

Cem Tunç: STK’ların kanaat önderi Veli Başkanımı çok eskiden beri tanır, takip ederdim.

“Dijital Dönüşüm” konusunda görev verildiğinde çok mutlu oldum. Bu konuda farkındalık yaratmak için TUSIAV bulunmaz bir fırsat.

Bir Etkinlik yapıp, Üniversite öğrencilerine farkındalık yaratmak istediğimiz zaman ATO|ASO salonları, STK liderleri, Kentin Üst düzey isimleri, bilgiye aç Üniversite Öğrencileri anında haberdar oluyor. Müthiş faydalı etkinlikler düzenliyoruz.

Endüstri 4.0 | Gelecekte İstihdam vb etkinliklerimiz yapıldı ve sürecek.

Tüm Üniversitelerde etkinliklerimiz ve ödül törenlerimiz marka oldu.

TUSIAV ailesinin birer ferdi olan bizler; ülkemize, bayrağımıza ve vatanımıza sahip çıkarak, insanımıza değer katan projeler üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

TUSIAVı hayatımızın içine katarak günlük yaşamdan ayrı düşünmüyor, ortak akılla hareket ediyoruz. Girişimcilere tavsiyem; “Gelin, siz de bu gücün bir parçası olun.”

Veli Sarıtoprak: Yeniliklere açık mısınız? Faaliyet gösterdiğiniz Sektörde durum nasıl?

Cem Tunç: Teknoloji zaten yenilik demek. Biz Teknoloji ürünleri satan ve kurulumunu gerçekleştiren firmalar olarak zaten inovasyonun içindeyiz.

Hem bilişim sektörünü hem de otomotiv ve diğer sektörleri etkileyen Çin ve üretici firmalardan kaynaklı çip ve lcd krizi var dünyada. Çip ve LCD krizi nedeniyle bilgisayar ürünleri az üretiliyor. Talep arttıkça üretim azaldıkça da fiyat artıyor. Ülkeye ürün girmeyince fiyatlar katlanarak devam ediyor. Piyasa da ürün yok. Araba üreten firma araçta kullanacağı LCD ekran bulamıyor. İnsanların ürün özelliklerini tercih etme lüksü yok. Buldukları ürünü almaya çalışıyorlar ama o da yok. Bu durum sadece Türkiye ekonomisinin dirençsiz olmasıyla ilgili değil, çünkü pandemiyi bütün dünya olarak yaşadık. Ekonomik kriz ve enflasyon artışları bütün dünya ülkelerinde var. Bu büyük kriz üretime de yansımış durumda. Buna rağmen geldiğimiz noktada hem ürün bulunabiliyor hem de kurlar belli bir noktaya geldi. Dolayısıyla alım yapacak müşterilerin bu saatten sonra alımlarını ertelemelerini mantıklı bulmuyorum.

Son dönemde, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik ve küresel krizler ile bölgesel savaşlar, elbette ki ülkemizi de büyük ölçüde etkilemekte. Biz de, dönemsel olarak yapmamız gereken tasarruf tedbirlerimizi artırıyor ve işimize daha da çok sarılıyoruz. Herkese de işin 4 elle sarılmayı tavsiye ediyorum.

Veli Sarıtoprak: Genç iş insanlarına iş yaşamında başarıya dair tavsiyeleriniz nelerdir?

Cem Tunç: Girişimcilik, ticari hayatı geliştiren ve çeşitlendiren bir olgudur. İş fikirleri varsa, sektörün tecrübelisi olan en az üç girişimci ve konu ile ilgili akademisyenlerle mutlaka görüşsünler. Her deneyimi yaşayıp öğrenemeyiz; bu yüzden de kesinlikle tecrübelerden faydalanılması gerek.

Yabancı dillerini mutlaka geliştirsinler.

Teknolojiyi takip etsinler. İmkan varsa yurtdışındaki Üniversitelerin öğrenci değişim programlarından faydalanıp, dünya vatandaşı olarak yetişsinler.

Çünkü artık iletişim ve ulaşım öyle gelişiyor ki dünya artık tek ve büyük bir Pazar.

Kendini geliştiren gençlere her zaman çok ihtiyaç var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.