Meclis, toplumun bütünlüğünü temsil eden ve genel anlamda sorunlara karşı çözüm politikaları üreten demokrasinin görüldüğü en üst mercidir. Asil milletin verdiği vekâlet ile temsili heyetler siyasi parti olarak parlamento bünyesinde düşünce ve fikirlerin tez ile antitez karşılaştırılmasından yola çıkarak mülahaza yöntemi ile senteze ulaşılan bir mekanizmadır.
Bugün meclis dediğimiz fikir bütünlüğünün oluştuğu birlik geçmiş tarihimizde 'heyet' olarak faaliyet yürütmüştür. Onun daha da evveline baktığımızda 'toy' olarak işlevsellik görmüştür. Türk devletlerinde resmi bir görüşme gayesiyle toplanılan veya Türk boylarının, topluluklarının belli bir amaç doğrultusunda bir araya geldikleri toplantılardır. Bu gün aynı görev aynı ilke ve prensip içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde yapılmaktadır.
Aziz milletimiz, köklü bir Meclis tecrübesine sahiptir. Bilindiği gibi Meclis, temsilcileri aracılığıyla milletin iradesini belirttiği yerdir. Meclisin kararı olan kanun, milletin sözüdür.
Bugün ülkemizin rejimi hiçbir şekilde değişmemek üzere Cumhuriyet olarak devam ederken, hükumet sistemi konusunda Cumhurbaşkanlığı modeline geçerek yeni bir siyasi başlangıç aşamasında yol alınmaktadır. Yapılması gereken en önemli hususlardan birisi meclisin işleyişinin tarihimiz ile bütünleşmesi hakikatidir.
Tarihi dokumuza hitap eden, kültürel değerlerimizi bünyesinde barındıran, Anadolu ve Selçuklu mimarisini yaşatan külliye standarttın da bir meclis binasına ihtiyaç vardır. Tarihi müktesebatımızı ve hatıralarımızı özgür bir şekilde yansıtan ve kültürel zenginliklerimizi yaşatan bir mimari eser olmalıdır. En önemlisi yakın çevresinde hiç bir yabancı misyon temsilciliğinin olmadığı, şehir merkezinden biraz dışarıda, çevresinde büyük bir kütüphane, büyük bir kongre merkezi, büyük bir halkla ilişkiler birimi ve büyük bir cami olan külliye modelinde bir meclis olması lazımdır.
Millete her zaman açık tutulup ziyaret edilecek sergi ve müze alanları bulunan, (dışarıdan gelen bir vatandaşın illaki bir milletvekili tanıdığı olmasına gerekmeksizin) Ankara'ya gelen bütün yurttaşlarımızın öncelikli ziyaret edebileceği ve bu ziyaretlerden memnun kalacağı bir alana ihtiyaç vardır.
Cumhurbaşkanlığı forsundaki Türk devletlerini anlatan bal mumu yapımı bir müze, orta Asya'dan Anadolu'ya intikal eden Türk kavimlerinin o günden bugüne gelişini ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan özel bir köşe, tarih, sanat, zenâat hususunda örneklemeler ile Ahilik ilkesini anlatan bir sergi ve aynı zamanda bunları aralıksız yayınlayan bir sine-vizyon merkezi olan bir meclis millete ev sahipliği yapacaktır.
Gençlerin akademik bir düşünce içerisinde okuyarak ve araştırarak yetiştirebilmesi için yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim programlarının uygulandığı akademisi olan bir meclis kendi yasama uzmanlarını ve kendi danışmanlarını yetiştirerek entelektüel birikimine zenginlik katacaktır.
Bu gibi daha nice yeniliklerin yaşanacağı yeni yol ve yöntemlerin uygulanacağı tarihi değerlerin yaşatıldığı yeni bir meclis Türkiye'nin ufkuna farklı ve zengin bir bakış açısı getirecektir. Şuan meclis 550 milletvekili kapasitesi standardındadır. Yapılan son referandum ile bu sayı 600 olmuştur. Meclis sayı 50 milletvekili olarak artış gösterecektir. Büyük bir külliye ortamında her şeyi içinde barındıran, tarihi dokuyu canlandıran yepyeni bir Meclis binası "Türkiye Büyük Millet Meclisi" olarak daha verimli ve daha hassas bir şekilde faaliyet yürütecektir.
Tabi ki en önemli husus cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşanın ilkeleri temel esas alınarak "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" mirasını yaşatacak bir Meclis sistemi Türkiye Cumhuriyeti Devletini kalkındıracaktır.