Türkiye’nin gündemi

Orhan Aksakal

Türkiye acısıyla tatlısıyla bir haftayı daha geride bıraktı. Siyasetinden ekonomisine, sağlığından, yerel yönetimlere kadar kaleme aldığım bu yazımda Türkiye’nin gündemini sizler için aktaracağım

Türkiye hafta başına Libya’da yaşanan iç karışıkla uyandı. Libya’da yaşanan olaylar ülkemiz oradaki iç savaş noktasında Libya’ya asker göndererek bir nevi arabuluculuk yapmaya başladı. Tabi bu durum siyasete de etki etti. Hükümeti ve muhalefeti tekrar karşı karşıya getiren bu durumda hükümet asker göndermeye gerek var dedi. Muhalefette gerek yok diyerek parti liderleri parti grup toplantılarında bu durumun eksisini artısını anlattılar.

Ekonomik olacak bakacak olursak TOKİ tarafından 100 bin toplu konut projesi Türkiye’nin gündemine oturmayı başardı. Neden diye soracak olursanız? TOKİ öncülüğünde hükümet vatandaşının ev sahibi olmasını istiyor. Uygun fiyatlarla ve taksitlerle ev sahibi yaparak bir nebze olsun vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar son sürat sürerken 15 Ocak’ta TOKİ başvuruları bitti. Kuralar için heyecanla bekleyiş başladı. Ama ne hikmetse Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu öyle bir açıklama yaptı ki tüm tepkileri üzerine çekmeyi bildi. Verilen fetvada  "İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir. TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir” ifadelerine yer verildi.

Benim vatandaş olarak şahsi düşüncem faizi her ne koşulda kullanılırsa kullanılsın faiz haramdır. Caiz değildir. Bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı bu açıklamadan biran önce düzeltip kurtulması gerekir.

Gelelim Kanal İstanbul Projesine... Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akıllı Şehirler ve Belediyeler sergisi” konulu toplantıda adeta bir skandal yaşandı. Bu skandal Ankara, İstanbul ve İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanlarının da bu toplantıya çağrılması olmuştu. Çünkü bu 3 belediye başkanına toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödül verileceği söylenip hiç bir ödül verilmemesi ve Kanal İstanbul projesinin bu toplantıda anlatılması oldu. Hal böyle olunca da üç belediye başkanı toplantıyı terk etti. Demem o ki bu yapılan belediye başkanlarına saygısızlıktır. TBB bu saygısızlıktan biran önce dönüp bir açıklama yapmalıdır.

Siyasetin merkezi Ankara’da da Belediye Başkanı Mansur Yavaş yerel medyayla geçmiş 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü adına çok verimli bir toplantı yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yavaş “ Yerel basına sonsuz destek vereceğini” açıkladı. Ayrıca Yavaş Ankara için yapılacak çalışma ve projeleri anlatırken Ankara’yı metro ağıyla öreceklerini söylemesi” vatandaşlar tarafından büyük sevinçle karşılandı. İnşallah bu belediyecilik yöntemi tüm belediyelerde yaşanır kalın sağlıcakla...