TUSAŞ'taki terör saldırısında TBMM'de neler yaşandı?

Adem Yavuz Irgatoğlu

Türkiye'nin NASA'sı olarak bilinen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) yapılan hain terör saldırısı ülkenin gündemini bir anda değiştirdi.

Terör saldırısının yaşandığı saatlerin biraz öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında herkes MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Öcalan çıkışını anlamaya çalışıyordu. Gazeteci meslektaşlarımızla sohbet ederken 'Kimse bir şey anlamadı' değerlendirmeleri yapıldı sıklıkla... Meclis kulislerinde milletvekilleri 'Bu çıkışın arkasından ne gelecek acaba?' sorusunu birbirlerine soruyordu.

***

Genel Kurul öncesi karşılaştığımız Saadet Partili önemli bir milletvekiline, "Efendim süreci nasıl okuyorsunuz?" diye sorduğumda, biraz sessiz kalarak üzüntülü bir yüz ifadesi ile cevap verdi: "Birileri plana sadık kalıyor!" Kimse ne olduğunu henüz bilmiyordu... Kulisleri yokladıktan sonra Genel Kurul binasından ayrıldık...

Meclis koridorlarından ilerleyip halkla ilişkiler binasına geçince AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Cevheri ile süreci konuştuk. Sayın Cevheri, üç dönemdir milletvekili, bölgede saygın bir aileyi temsil ediyor... Konu Öcalan ve Şanlıurfa olunca yapacağı açıklamalar da önem kazanıyordu...

Devlet Bey'in açıklamasını konuştuk. Cevheri, "Kürtlerin sorununu Türkler çözmeli, barış elini Türkler uzatmalı. Sayın Devlet Bahçeli'ye herkesin destek vermesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu süreçte güçlü bir irade ortaya koydu. Bahçeli'nin açıklaması bölgede çok olumlu karşılandı..." değerlendirmesinde bulundu. (Röportajın geniş halini haberimizde okuyabilirsiniz.)

***

Süreci anlamaya, milletvekillerinin düşüncelerini almaya devam ettik... TBMM'de danışmanlık yaptığımız dönemdeki mesai arkadaşlarımıza da uğradık. Hal hatır sormaya başlarken son dakika mesajlarıyla bir anda irkildik. Danışman arkadaşlar hemen harekete geçip vekillere bilgi notu geçti: "Ankara TUSAŞ'ta terör saldırısı oldu, şehit ve yaralılarımız var!"

Türkiye henüz daha Devlet Bahçeli'nin çıkışının şifrelerini çözmeye çalışırken, ülkemizin önemli sanayi kuruluşuna yapılan bu hain saldırı, Meclis'te şok etkisi oluşturdu. Olayın sıcaklığı ile birçok milletvekili değerlendirme yapmaktan kaçındı. "Ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz!" açıklaması ile yetinenler oldu. Genel Kurulda söz alan vekiller, saldırıyı kınadı. Ortaya farklı yorumlar da çıktı: "Barış istemeyenler var... Bahçeli'nin çıkışına terör örgütlerinden yanıt... Öcalan'ın bir iradesinin olmadığı görüldü..."

***

Hain terör saldırısı Ankara'da olunca Ankara milletvekillerinin görüşü bizim için önemliydi. Bağımsız Ankara Milletvekili Sayın Adnan Beker'i ziyaret ettik. Adnan Bey'in makamında Bağımsız Ankara Milletvekili Sayın Yüksel Arslan ile karşılaştık. İki önemli isme sıcak gelişmeyi sorduk. Sayın Beker de Sayın Arslan da üzgündü, terörü lanetlediler... Niyetimiz Ankara'yı konuşmaktı ama terör saldırısı bir anda gündemi değiştirdi. Biz de Ankara gündemini öteledik...

Uzunca bir sohbet imkanımız oldu. Bağımsız Sakarya Milletvekili Sayın Ümit Dikbayır da makama gelip sohbete dahil oldu. O da üzgündü, kızgındı... Üç vekilin görüşünü dün anadalogazete.com.tr'den aktardık. Ortak görüş: Terörle mücadele sonuna kadar devam etmeli...

***

Güne sakin başlayan TBMM, hareketli anlar yaşıyordu. İktidar ve muhalefet kulislerinde Bahçeli'nin çıkışı ve TUSAŞ saldırısına yanıt aranıyordu. Genel Kurulda Lübnan tezkeresi görüşülürken akıllar hâlâ terör saldırısındaydı... Meclis'ten ayrıldık... Lübnan tezkeresi de saat 19.00 civarı kabul edildi.

Son not: Meclis çevresinde polis ekiplerinin sayısının arttığını da gözlemledik.

Terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.