YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için hem önemli hem de stresli bir süreç olan tercih dönemi başladı. Adayların çoğu defa bilenden veya bilmeyenden duyduğu “Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biri”. Hatta ve hatta bana göre hayatının en önemli 3 kararının içerisinde. Bu uyarıda bulunanlar haksızda sayılmazlar. Neden mi? Üniversitenin bulunduğu şehir ve tercih ettiğin bölüm, yaşamın üzerinde kalıcı etkiye sahip olacak. Buna karşın, çoğu aday ya duygularıyla ya da çok sınırlı kriterlerle üniversite tercihlerini yapıyor. Hatta bazı adaylar tercih süreçlerini sadece hisleriyle dahi yönetebiliyor. Bu kadar emek, uykusuz geçirilen gecelerin ardından çarkıfelek misali şansıma ne gelirse diye tercih yapılmaz. Bunu yanında eş dost, arkadaş tavsiyeleri üzerine de tercihler yapılmaz.
Burada önemli olan nokta bu kadar önemli bir kararı, araştırarak, psikolojik danışman rehber öğretmen görüşmeleri yaparak, alanında uzman kariyer danışmanlarını takip ederek, kısacası ince eleyip sık dokuyarak bu kararı vermeniz olmalıdır. Bu sebeple en az YKS kadar önemli olduğunu düşündüğüm üniversite tercih süreci kariyerinizin geleceğinizin şekilleneceği, hayalinizdeki mesleği yapabilmeniz için bitirmeniz gereken üniversite ve bölümleri seçeceğiniz bu son viraj olan tercih maratonunda siz adayların sağlıklı bir tercih dönemi geçirmesini istediğim için sizlere tercih süreci ile ilgili sizlere deniz feneri olacak birkaç tavsiyeden bahsetmek istiyorum.
Haydi gelin bu tavsiyelere bir bakalım.
Sınavdan önce çoğu aday hedefini belirlemiş olup bu hedefler doğrultuda çalışmalarını sürdürür hatta gireceği test türünü belirlemiş olup alan seçiminde bulunuyor. Fakat sınavın seyri adayların belirlediği hedeflerde zorunlu değişiklik yapmasını gerektirebilir. Bunun en önemli sebebi sınavın adayın planladığı kadar iyi geçip geçmemesi.
Adayın göstermiş olduğu performans ve başarı sıralaması geçen tercih döneminde istediği üniversitenin istediği bölümünü yerleşen adayların başarı sıralamasına yakınsa o adayı canı yürekten tebrik ediyorum. Çünkü gönlündeki üniversite ve bölüm kendine çok yakın. Vermiş olduğu emeklerinin karşılığını çok yakında alacaktır. Fakat kimi aday için başarı sıralaması, düşlediği üniversite ve bölüm için sıralaması yetmeyecektir.
Sen de bu adaylardan biriysen şayet kendine soracağın ilk soru; “Mezun öğrenci olarak bir yıl daha sınava girmeli miyim yoksa farklı üniversitelere, bölümlere, mesleklere yönelmeli miyim?” olmalı. Eğer tekrar sınava girmeye karar verdiysen bu yıl sınava hazırlık sürecinde yaptığın yanlışları/doğruları göz önünde bulundurarak bir sonraki sınava odaklanmalısın. Ama sınavdan aldığın puanı değerlendirmek ve bir yıl daha beklememek için tercih yapmaya karar verdiysen neler yapmalısın ve seni neler bekliyor? Bekleyip görelim…