Üretim ve ihracat ile savunma sanayisine Ankara damgası

Orhan Kemal Erkılıç

Türk ekonomisinin en büyük sorunu, tüm sıkıntılı ekonomilerde olduğu gibi cari açıktır. Üretip sattığınız mal ve hizmetler, dışarıdan alıp tükettiğiniz mal ve hizmetlere ödediğiniz parayı karşılamıyor, üstüne üstlük fark aleyhinize açılıyorsa ekonominizin nefes alması, ayağa kalkması mümkün değildir.

ANKARA VE TÜRKİYE GERÇEKLERİ…

Türkiye’de ihracat verilerine en büyük katıyı sunan kentlerden biri de Ankara’dır. 12 Organize Sanayi Bölgesi (Anadolu OSB, ASO 1 OSB, ASO 2-3 OSB, Çubuk OSB, İvedik OSB, Polatlı OSB, Şereflikoçhisar OSB, Başkent OSB, Dökümcüler OSB, OSTİM OSB, Polatlı Ticaret Odası, Uzay ve Havacılık İhtisas OSB) ile üreten, dünyaya açılan Ankara, İstanbul’daki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’e damgasını vurdu.

Ülkemizdeki savunma sanayi işletmelerinin yüzde 60’ı Ankara’da yer alıyor. Sektörün oluşan cirosunun yüzde 61’i de Ankara’da üretiliyor.

İhracatta lokomotif görevi üstlenen Türk savunma ve havacılık sanayisinin 2011 yılı ihracat tutarı sadece 883 milyon dolar idi. 2021 yılında 3.2 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat tüm zamanların rekoru anlamına geliyordu. Sektör, geçen yıl bu alanda yeni bir rekora imza attı. 2022 yılı ihracatı, 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın bu yıl daha da artması bekleniyor.

Yukarıda aktardığım veriler kapsamında bu rakamlara Başkent Ankara’nın katkısı çok büyüktür. Yapılan yatırımlar, yerli ve milli projeler ile dünyada gözlerin çevrildiği Türkiye’nin daha büyük hedefleri var.

EN YETKİLİ AĞIZLARDAN YAPILAN AÇIKLAMALAR

Tesadüf olmayan bu yükseliş ile bu yılın hedefini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı:

“2023 yılında hedefimiz 6 milyar dolardır. İnşallah yılsonu ihracat hedefimizi tutturacağımıza, hatta bu rakamın da üstüne çıkacağımıza inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da Cumhurbaşkanını destekler şekilde konuştu:

“Türkiye, artık bir eşiği aşmış durumda. Bu sadece güvenliği, savunmayı ilgilendiren bir husus da değil. Türkiye'nin genel teknolojik yetkinliğinin geldiği düzeyi gösteriyor.”

Dünyanın en büyük ilk 4 savunma sanayisi fuarından biri olan IDEF’i ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Türkiye Yüzyılı’nda temel hedeflerinin orduyu yerli, milli ve en modern teknolojiye haiz harp araç gereç ve mühimmatıyla donatmak olduğunu belirterek, sevindirici haberleri şöyle duyurdu:

“Böylece günümüz ve geleceğin muharebe ortamında ordumuzun etkinliğini ve caydırıcılığını daha da artırmaktır. Artık, insansız kara, deniz ve hava araçlarından helikopterlere, silah ve akıllı mühimmattan füzelere, hava savunma sistemlerinden elektronik harp sistemlerine kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyacımız olan sistemler yerli ve milli olarak tasarlanmakta, geliştirilmekte ve üretilmektedir.”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de Türk savunma sanayisi ürünlerinin ihraç edildiği ülke sayısının 170’e, ihraç edilen ürün çeşitliliğinin 230’a çıktığını belirterek, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde savunma sanayii alanında dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz.” mesajını paylaştı.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade ise önemli bir konuya değinerek, IDEF’in savunma sanayisi alanında önemli bir uluslararası tanıtım, pazarlama ve iş birliği platformuna dönüştüğünü söyledi.

SEYİT ARDIÇ VE GÜRSEL BARAN DA FUARDA

IDEF; 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam bin 461 firmaya ev sahipliği yapıyor ve 81 ülkeden 189 heyet ağırlanıyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ile Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da fuara katılarak hem Ankaralı firmaları yalnız bırakmadı hem IDEF’te önemli görüşmeler yaptı.

Üretimi arttıkça yıldız gibi parlayacak olan Ankara, savunma sanayisinin de başkenti olarak gücüne güç katacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.