Bu hususta konuşan bir zamanlar ismi ekonomi bakanı olarak fısıldanan Fatih Altaylı güruhundan Boğaziçi’nden bir ekonomist, “hiç kimse böyle bir olayı düşünemiyordu neticelerini de henüz hesap eden yok” demektedir. Evet bu salgının elbette bir sonucu olacaktır. Bazılarında en az iki yıl bazılarında da daha uzun bir süre bu günkü şartları yakalamak imkansız gibi görünüyor. Nitekim Dünya Bankası Almanya’nın %6,5 Türkiye’nin ise %7. 5 küçüleceğini söylüyor. Değerlendirmelerinin taraflı ve kasıtlı olduğunu, asla objektif olmadığını söylediğimiz Ficht ise, 2021’de 4. 5 büyüyeceğimiz söylüyor. Bu büyüme eksi 7. 5 tan sonraki büyüme. Yani yine %3 ekside kalacağız küçüleceğiz. Kriz olmasaydı para basmanın enflasyonu artıracağı için asala başvurulmayan bir konu iken bu hemen bütün iktisatçılar, “para basınız” diyorlar. Bu enflasyona sebep olmaz” diyorlar. Evet çünkü az da olsa elinde parası olan sokağa çıkamıyor ki harcasın. Zaruri kira gibi ihtiyacını giderecek ama başka harcaması yok. Bir bayan Profesör TV’de, “oğlum en lüks spor ayakkabı istiyordu. Almadım ama şimdi yine istedi aldım. Oğlum bu ayakkabıyı kime göstereceksin TV ekranına mı göstereceksin” dedim diyor. Evet ihtiyaç olmaktan çıkmış. Öyleyse parası olan da almayacak. “Evde oturuyorum ne gereği var “diyecek. Böyle olunca da enflasyon olmayacak. Ekonomik durgunluk resesyon da bir tehlike ama onu aşmak için başka tedbirler de vardır mutlaka. Karşılıksız para basma konusunda lider olan ABD 2 trilyon doları bastı ve dağıttı.
Bu krizin sadece bizim gibi ülkelerin değil ABD ve AB başta olmak üzere bütün ülkeleri etkileyecektir. Almanya, Japonya, Kanada ve Hollanda gibi ekonomisi güçlü ihracatı çok olan ülkeler az etkileneceklerdir. Onlar da dünyada mal satacakları ülke olamayacağı veya istediği fiyata satamayacağı için eskiyi yakalayamayacaktır. Almanya yılda 180 milyar dolar otomobil ihraç ediyor. Bu krizde kaç ülke ne kadar alır kaça alır? İran da IMF’den 200 milyon dolar borç istemiş lakin ABD veto etmiş. Bak akılsız Fars, Türkiye ile yarışacağına dost ol, Türkiye’nin düşmanlarını bölücüleri destekleyeceğine kardeş ol. Bak Türkiye reddediyor IMF’yi. Yardım ediyor AB mensubu ülkelere sana da yardım etsin.
Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkeler ikinci dünya savaşından sonra, sıkıntıyı kaldırmak için ABD’nin elinde bulunan paralarını “Marshall yardımı” adıyla dağıtmasına benzer bir yardım yapılmasını istiyor. Elbette bunu yapacak olan ABD değil Almanya’dır. Zaten Merkel’in gözünün içine baka baka söylüyorlar. Almanya’ya yeni bir liderlik şansı çıktı. Diğerlerine de Almanya’ya köle olma vakti geldi. Çünkü onca borcu ödemek kaçıncı nesle düşecek Allah bilir. Zaten Polonya, Yunanistan ve Portekiz’e 70 milyar avro dağıtacak. Marshall yardımı yapılınca Fransa kendisine yapılan yardım ile Türkiye ve Yunanistan’a yapılanı kıyaslayıp “kendisine az verildiği” için itiraz edilmişti. Bu kriz Almanya ve Japonya’ya elindeki maddi imkanlar sebebiyle yeniden liderlik fırsatı sunmaktadır. Bu durumun batıda Fransa ve diğerleri ile doğuda Çin için hiç de iyi olmayacaktır.