Bazı insanların hayatları gibi bazı kurum ve kuruluşların ömür serüveni de önemlidir, anlamlıdır. Çünkü kısa ya da uzun hayıtın içini öylesine kıymetli iş ve hizmetlerle dolduranlar vardır ki her türlü takdiri, alkışı hak eder onlar…
Bu kuruluşlardan biri olan ve 48. yaş gününü 21-22 Ekim’deki dolu dolu etkinlikler silsilesiyle kutlayan HAK-İŞ, çalışma hayatımıza, emek mücadelesine çok büyük katkılar sunan bir emek hareketidir.
KUTLAMA PROGRAMI FAALİYETLERİ
Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ, 48. Kuruluş Yıldönümünü “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Yeni Hedeflere, Yeni Başarılara” temasıyla kutlarken;
- İlk olarak Genel Başkan Mahmut Arslan; HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları, Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, Halil Çukutli ve Genel Sekreter Eda Akbulut’un da katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyerek kutlama programıyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiren açıklamalarda ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu…
- 48. Kuruluş Yıldönümü kapsamında toplanan Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda ise emekçiler adına yapılan ve yapılması gerekenler ile Siyonist İsrail’in soykırıma dönüşen Gazze’deki katliamları değerlendirildi. Yaşanan vahşet, bir ‘sonuç Bildirisi’ ile kınandı ve acil çözüm çağrısı yapıldı.
- Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz da katıldı…
- “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu” ise Oturum Başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi, İİBF’den Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün “Cumhuriyetin 100. Yılında Ekonomi ve Sosyal Politikalar” değerlendirmesiyle başladı. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hamza Kandemir’in “Cumhuriyet Türkiye’sinin Sanayileşme ve Girişimcilik Kültürü”; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Taşdoğan’ın “Cumhuriyetin Kuruluş Döneminden Günümüze Türk Ekonomisinin Değerlendirilmesi”; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yücel Uyanık’ın, “Osmanlı’dan Günümüze Türkiye İşçi Hareketi ve Küresel Endüstri İlişkiler Sisteminin 100 Yıllık Değişimi” konularıyla devam etti…
HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN
HAK-İŞ’in varlığını, “Emeğin Evrensel Gücü” ve “HAK-İŞ’in Gücü Türkiye’nin Gücü” olarak tanımlayan Genel Başkan Mahmut Arslan, basın toplantısında ve sempozyumun açılış konuşmasında şu mesajları verdi:
- Yarım Asırlık Mücadelesinde HAK-İŞ Büyük Bedeller Ödemiştir…
- HAK-İŞ, Tüm Antidemokratik Müdahalelerin Karşısındadır…
- Taşerona Kadro, İlave Tediye ve KÇP Kapsamı konuları…
- Vergide Adaletli ve Aile Yükümlülüklerini Dikkate Alan Bir Modelin Ülkemize Kazandırılmasını İstiyoruz…
- Enflasyonun Yüksek Seyreden Ateşi Bir An Evvel Düşürülmeli…
- Zorunlu Arabuluculuk Konusunda İhtiyari Bir Sistemin Getirilmesi Gerekiyor…
- Asgari Ücret Tespit Komisyonunu Daha Katılımcı İnşa Etmemiz Gerek…
- Kıdem Tazminatına Erişimde Çok Ciddi Zorluklar Var…
- İş Kolları Yönetmeliği Çalışma Hayatına Atılan Bir Bomba. Antidemokratik müdahale ve keyfiliğin bir an evvel ortadan kaldırılması gerekir…
- Gazze’ye yardım için Mavi Marmara benzeri yardım hareketi başlatılmalı.
HAK-İŞ’E KİM NASIL BAKIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hem bir işçi sendikaları konfederasyonu olarak hem de sivil toplum kuruluşu olmanın tüm gerekliliklerini yerine getirerek Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun çalışmalar gerçekleştiriyor…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: Türkiye sendikacılık tarihinin sembol kuruluşlarından birisi olan HAK-İŞ, işçinin ve emekçinin temsil edildiği bir konfederasyon olmanın yanı sıra, her zaman vatan, millet davası güden, Türkiye'nin en kritik dönemlerinde milli iradeden yana duruş sergileyen, vesayet odaklarına karşı duran, mazlumun yanında saf tutan bir sivil toplum kuruluşudur.
TOPLANTILARA YOĞUN KATILIM
“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu”na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları Yunus Değirmenci, Halil Çukutli, Mehmet Ali Kayabaşı, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, HAK-İŞ Kurucu Başkanları, Sendikaların Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Cengiz Köseoğlu, TÜGİS Genel Başkanı Kaan Sidar, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Türkiye Kamusen Başkan Yardımcısı Şuayip Deniz Demir, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, TİSK Genel sekreteri Akansel Koç, Deva Partisi Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Uğurlu, DSP Genel Başkan Yardımcısı Ejder Onursal, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Can, İSGÜM Genel Müdür Yardımcısı Erkut Gültekin, HAK-İŞ İl Başkanları, Şube başkanları, Sendikaların daimi komite başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, HAK-İŞ üyeleri ve basın mensupları katıldı.