2024'te hâlâ bitmeyen bir sorun: Akraba evliliği!

Ülkemizde son bir yılda artan akraba evliliği doktorlar tarafından tehlike olarak görülüyor. Akraba evliliği yapan çiftler sağlık uzmanlarına başvuru yaparak çocuklarında sağlık sorunu olu olmayacağını öğrenmek istiyor. Peki son bir yılda akraba evliliği ne kadar arttı? Akraba evliliğinde hangi sağlık sorunları yaşanıyor? İşte detaylar...

Ülkemizde yaygın olarak yapılan akraba evlilikleri sonucunda hasta olarak doğan çocukların sayısı artıyor. Uzman doktorlar tarafından uyarılan çiftler önlem amaçlı kontrol ve tedavi için sağlık uzmanlarına başvuruyor.

AKRABA EVLİLİĞİ ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Geçtiğimiz yıl ülkemizde toplamda 18 bin 26 akraba evliliği gerçekleşti. Bu sayı uzmanlara göre büyük bir tehlike oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için çeşitli tedavi yöntemlerinde çalışmalar yapılıyor.
Akraba evliliği sonucunda çocuklarda kalıtsal hastalıklar oluşuyor. Kuşaktan kuşağa devam eden kusurlu genlerin iki kopyasını alan çocukta bu genetik özellikler bir şekilde devam ediyor. Down sendromu gibi sağlık sorunlarında da akraba evliliğinin etkisi olduğu görülüyor.

HANGİ SAĞLIK SORUNLARI GÖRÜLÜYOR?

Araştırmalara göre kalp kusurları ve işitme bozuklukları gibi sorunlara yol açan akraba evliliği çocukta zeka geriliğinde de önemli rol oynuyor. Pek çok genetik hastalığın çıktığı bu tür evliliklerde çocukların ölü doğma riski de oldukça fazla. Akraba evliliği sonucunda meydana gelen hastalıklar şunlar:

Zeka Geriliği
Ortak Hücre Anemisi
Doğumsal Kusurlar
Talasemi

NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?

Akraba evliliği sonucunda meydana gelebilecek hastalıklar için çocuk doğmadan önce anne karnında kontrol altına alınması gerekiyor. Çiftin önceki çocuğunda yada aile yapısında teşhis edilen bir hastalık var ise buna göre de inceleme yapılıyor. Çocuk doğduktan sonra sürekli takip altında kalması gerekiyor. Akraba evliliği yapan ailelerin çocuk sayısını sınırlı tutmaları ve çocuklar arasında 3-4 yıl süre bırakmaları gerekiyor.
Akdeniz anemisi olarak adlandırılan kalıtsal kan bozukluğu ülkemizde çok yaygın bulunuyor. Ebeveynlerden çocuklara geçen ve normalden daha az sağlıklı kırmızı kan hücresinin hemoglobin yapması sonucu oluşan bu hastalık için çiftlerin taşıyıcılık testi de yapmaları gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri