50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi belli oldu

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kubilhan Elmas, diyabete (şeker hastalığı) bağlı olarak yüksek oranda görme kayıpları yaşanabildiğini belirterek, “Diyabet hastalarının, özellikle hastalığın beşinci yılından itibaren yılda en az bir kez göz muayenesi olmaları ve göz diplerini kontrol ettirmeleri gereklidir.” uyarısında bulundu.

ÖZEL HABER:ESRA SARI

14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulunan Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kubilhan Elmas, Türkiye’de artış gösteren diyabet hastalığında erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi.

Op. Dr. Elmas, halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak da bilinen diyabet rahatsızlığının, 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğuna dikkati çekti.

"TÜRKİYE’DE 12 MİLYON DİYABET HASTASI BULUNUYOR"

Op. Dr. Elmas, “Türkiye’de önceleri diyabetli hasta sayısının Avrupa ülkelerinden daha yavaş artarken son yıllarda Avrupa ülkelerinden daha hızlı artış gösterdi. Bugün ülkemizde bilinen, yaklaşık 12 milyon diyabet hastası bulunuyor.” diye belirtti.

Diyabet hastalığın olumsuz etkilerinden gözlerimizi korumanın mümkün olduğunu ifade eden Elmas, şunları söyledi:

“Diyabet, kanda bulunan glikoz ve şeker oranlarının artmasıyla ortaya çıkan ciddi bir metabolik rahatsızlıktır. Retina damarlarının tıkanması sebebiyle göz rahatsızlıklarının oluşmasına yol açan bu hastalığa sahip kişilerin, düzenli göz muayenelerini aksatmadan gerçekleştirmeleri, görme yetisinin korunması açısından çok büyük önem taşıyor. Diyabete bağlı olarak yüksek oranda görme kayıpları yaşanabiliyor.”

“DİYABET HASTALARI DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ YAPTIRMALI”

Op. Dr. Elmas, diyabetli hasta gruplarında zamanında ve düzenli göz muayenesi yaptıranların sayısının oldukça düşük olduğunu kaydetti.

Elmas, sözlerine şöyle devam etti: “Diyabet hastaların çoğunluğunun semptomlar görülmeye başlandığında, yaklaşık yüzde 3’ünün ise görme yetisini kaybettiğinde göz doktoruna başvuruyor. Bu durumda gelen hastanın tekrar görmesini sağlamak mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de diyabet hastalarının yüzde 82’si bu hastalık yüzünden günlük aktivitelerini yapmakta zorluklar yaşıyor; araştırmaya katılan hastaların tamamı ise bu hastalığın mental sağlıklarını olumsuz etkilediğini söylüyor.”

Gözlerde diyabet sebebiyle oluşan hastalıklar arasında ‘diyabetik retinopati’nin’ en sık görüleni olduğunu belirten Elmas, hastalığın görme oranında yaratabileceği yüzde 90’a varan kayıplara neden olabileceğine işaret etti.

“DİYABET RETİNADAKİ KILCAL DAMARLARIN YAPISINI BOZUYOR”

Şeker hastalığının retinadaki kılcal damarların yapısını bozduğunu belirten Op. Dr. Elmas, şeker hastalığının gözde yarattığı hastalıklara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Hücre kaybına yol açmaya, damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına neden olur. Retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabilir. Retinada damarlı zarlar oluşur ve sonuçta ciddi görme kayıpları, ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri meydana gelir.”

50 YAŞ ALTI KÖRLÜKLERİN BİR NUMARALI SEBEBİ

Op. Dr. Elmas, diyabetik retinopati etkilerinden çok ciddi sonuçlara neden olabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu hastalık görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor ve 50 yaş altındaki bireylerde körlüğe yol açan bir numaralı sebep olarak öne çıkıyor. Diyabet hastalarının, özellikle hastalığın beşinci yılından itibaren yılda en az bir kez göz muayenesi olmaları ve göz diplerini kontrol ettirmeleri gereklidir. Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastalarda ise 3-4 aylık süreçlerde düzenli muayenelerini gerçekleştirmeleri, görme yetisinin kaybedilmemesi açısında olmazsa olmazlardan bir tanesi.”

Diyabet gelişimindeki en önemli etkenlerden birisinin Obezite (aşırı kilo) olduğunu belirten Elmas, hareketli bir yaşam tarzının seçilmesi gerektiğini aktardı.

Şeker hastalığının kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Elmas, diyabetten kurtulmanın mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri