Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Alkan, “Akciğer kanseri taramasının amacı, kanseri daha erken ve tedavi edilebilir aşamalarda teşhis etmektir. Erken teşhis sayesinde, invaziv teşhis yöntemlerinin azaltılması sağlanabilir ve ölüm oranları düşürülebilir.” dedi.
AVRUPA’DA TARAMA PROGRAMLARI DEVAM EDİYOR
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve Norveç’te, akciğer kanseri tarama programlarına büyük önem verilmektedir. 2020 yılından itibaren Hırvatistan’da ulusal düşük doz BT tarama programı uygulanırken, Birleşik Krallık da yakın zamanda ulusal bir tarama programı başlatmıştır. Çek Cumhuriyeti ve Polonya ise bu programlara geçiş aşamasındadır.
ERKEN TEŞHİS, YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR
İngiltere’de yapılan bir tarama programında, 10 yıllık takip süresinde akciğer kanseri ölüm oranlarının, her iki cinsiyette de yüzde 26, kadınlarda ise yüzde 33 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Tarama ile evre 1 A teşhisi konan hastaların yüzde 90’ı hayatta kalırken, evre 3 teşhisi konan hastalarda bu oran yüzde 20’ye düşmektedir. 55-74 yaş arasındaki, en az 20 paket/yıl sigara içmiş ve sigarayı bırakmış kişilere yönelik düşük doz BT taraması önerilmektedir.
MOBİL TARAMA VE YAPAY ZEKA KULLANIMI
Fransa ve Polonya gibi ülkelerde, mobil araçlarla düşük doz BT taramaları yapılabilmektedir. Dr. Alkan, "Düşük doz BT'lerin doğru şekilde yorumlanması ve raporlanması önemlidir. Yapay zeka destekli bilgisayar sistemleri, pulmoner nodüllerin tespiti ve takip edilmesini kolaylaştırır," diyerek bu teknolojinin tarama sürecine entegrasyonunun önemini vurguladı.
SİGARA BIRAKMA PROGRAMLARI TARAMA İLE ENTEGRE EDİLMELİ
Tarama programlarına sigara bırakma destek programlarının da dahil edilmesi gerektiğini belirten Dr. Alkan, tarama sonuçlarına göre belirli hastalar için ileri testler yapılabileceğini, bu sürecin doğru yönetilmesinin önemini ifade etti. Ayrıca, yaşlılar ve ek hastalığı olan bireylerin tarama dışı bırakılabileceğini belirtti. Akciğer kanseri tarama yöntemlerinin etkin bir şekilde uygulanması, erken teşhis ve tedaviyle ölüm oranlarının azaltılmasına katkı sağlamaktadır.